Skip to main content
Top

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Begrippen

Gepubliceerd in: Voedingsleer

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Voedingsstofverrijkt wil zeggen dat er van een bepaalde voedingsstof meer moet worden gebruikt. Dat wordt aangeduid met een + achter de dieetafkorting. De belangrijkste zijn: eiwitverrijkt dieet (E+), energieverrijkt dieet (En+), voedingsvezelverrijkt dieet (Vezel+) (zie paragraaf 5.1).Voedingsstofbeperkt wil zeggen dat er van een bepaalde voedingsstof minder moet worden gebruikt. Dat wordt aangeduid met een - achter de dieetafkorting. De belangrijkste zijn: eiwitbeperkt dieet (E-), energiebeperkt dieet (En-), lactosebeperkt dieet (Lac-), natriumbeperkt dieet (Na-), vochtbeperking (Vocht-) kaliumbeperkt dieet (K-), vetbeperkt dieet (V-) (zie paragraaf 5.2).Als een bepaalde voedingsstof volledig van het menu moet worden geschrapt, spreek je van een voedingsstofeliminerend dieet. De belangrijkste voedingsstofeliminerende diëten zijn: koemelkeiwitvrij dieet, glutenvrij dieet (Glut 0) (zie paragraaf 5.3).Als de wijze van toediening van het voedsel aangepast moet worden, spreek je van voeding met een gewijzigde consistentie. Er zijn drie vormen van voeding met een gewijzigde consistentie: voeding met gewijzigde consistentie per os (mond), enterale voeding (via een sonde in het maag- darmkanaal) en parenterale voeding (via een infuus buiten het maag- darmkanaal om, direct in de bloedbaan) (zie paragraaf 5.4).

Metagegevens
Titel
Begrippen
Copyright
2016
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1561-1_5