Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2011 | Uitgave 2/2011

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2011

Begraafklasse en overlijdensleeftijd

Een onderzoek op een oude Roermondse begraafplaats

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 2/2011
Auteurs:
Hans Bosma, Frans van Poppel
Belangrijke opmerkingen
CAPHRI, Sociale Geneeskunde, Universiteit Maastricht, Maastricht
Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI), Den Haag
Beweerd wordt dat tijdens de industrialisatieperiode regionale gezondheidsverschillen in Nederland groter waren dan sociaaleconomische gezondheidsverschillen binnen regio's. Wij onderzochten sociaaleconomische sterfteverschillen in het stedelijke Roermond tijdens de bloei en neergang van de lokale industrialisatie. Met behulp van gegevens van 803 begravenen op de Roermondse begraafplaats ’Nabij Kapel in 't Zand’ werd voor 1880, 1895, 1913 en 1930 onderzocht of de begraafklasse en - locatie samenhing met de overlijdensleeftijd. Begraafklassen en -locaties verschillen in begraafkosten en vormen als zodanig een blijvende en postume markering van de status en het prestige van de overledene. Variantieanalyse werd gebruikt om gemiddelde overlijdensleeftijden te vergelijken tussen de begraafklassen. Hoe goedkoper de begraafklasse, des te lager de overlijdensleeftijd. Mannen en vrouwen in de (gratis) vierde klasse haalden vrijwel nooit hun veertigste verjaardag, terwijl hun tegenhangers in de (duurste) eerste klasse gemakkelijk 60 of 70 werden in 1913 en 1930. Het patroon was vrijwel hetzelfde in de vier steekproefjaren en ook voor mannen en vrouwen, maar de verschillen waren wat kleiner met uitsluiting van de zuigelingensterfte. De bevindingen voor het stedelijke Roermond in de periode 1880-1930 wijzen erop dat er ook binnen regio's aanzienlijke sociaaleconomische sterfteverschillen konden bestaan tijdens de Nederlandse industrialisatieperiode.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2011

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2011 Naar de uitgave