Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

2015 | OriginalPaper | Hoofdstuk

5. Begeleiding bij slaapproblemen

Auteur: Dr. B. Schreuders

Gepubliceerd in: Protocollen voor begeleiding van mensen met psychische klachten

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Wanneer mensen slechter slapen dan voorheen, krijgen zij allerlei ideeën over dat slechte slapen. Deze leiden weer tot stress, spanning en piekeren, wat een lichamelijke spanningsreactie tot gevolg heeft. Soms reageren mensen deze lichamelijke spanning af door middelengebruik, sporten, stemmingswisselingen of agressie en dit alles is niet bevorderlijk voor het slaapgedrag. In dit protocol beschrijven we verschillende methoden om deze vicieuze cirkel te doorbreken. De werkzame elementen in dit protocol zijn: het veranderen van ideeën over slecht(er) slapen, de slaapkamer en het bed weer een plek laten zijn die slaapverwekkend is en het opbouwen van een slaapschuld waarmee het verstoorde slaappatroon wordt doorbroken en een gezond slaappatroon wordt hersteld. Het protocol wordt stap voor stap uitgelegd en de bijbehorende werkbladen geven een houvast in iedere sessie.

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Academy Physician Assistant

De BSL Academy Physician Assistant geeft je online toegang tot de actuele BSL-collectie studiemiddelen voor de opleiding Physician Assistant. Hiermee beschik je direct over alle bouwstenen om gericht en succesvol te studeren of je lessen voor te bereiden

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy (huisarts)geneeskunde proef

Metagegevens
Titel
Begeleiding bij slaapproblemen
Auteur
Dr. B. Schreuders
Copyright
2015
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0957-3_5