Skip to main content
Top

2019 | OriginalPaper | Hoofdstuk

9. Begeleiden en monitoren

Auteurs : drs. M. P. A. Andriessen, prof. dr. P. L. P. Brand

Gepubliceerd in: Het geneeskundig proces

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Veel ziekten zijn niet te genezen. Een goede arts is in staat om mensen in hun ziek-zijn te begeleiden. Dat vereist continuïteit maar ook taakdelegatie. De visie op begeleiden is enigszins aan het veranderen. Wanneer de arts het vermogen van mensen om met hun aandoening om te gaan en zo veel mogelijk eigen regie te voeren stimuleert, heeft hij automatisch aandacht voor uitkomsten die mensen zelf belangrijk vinden. Dit hoofdstuk besteedt daar aandacht aan, net als aan het begeleiden in de terminale fase. Daarbij komen ook euthanasie en palliatieve sedatie aan de orde. Het laatste deel is gewijd aan het monitoren en daarmee optimaliseren van het begeleiden van chronisch zieken.
Literatuur
4.
go back to reference ‘Ikje’ uit NRC van november 2013 door Ton Davids. ‘Ikje’ uit NRC van november 2013 door Ton Davids.
6.
go back to reference Rutten, G. E. H. M., et al. (2016). Van jaarcontrole naar jaargesprek, Zorg op Maat voor mensen met diabetes. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 160(37), D342.PubMed Rutten, G. E. H. M., et al. (2016). Van jaarcontrole naar jaargesprek, Zorg op Maat voor mensen met diabetes. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 160(37), D342.PubMed
7.
go back to reference Brand, P. (2016). Dansen met de dokter. Houten: Sapienta. Brand, P. (2016). Dansen met de dokter. Houten: Sapienta.
8.
go back to reference Gordon, N. (2006). De heelmeester (roman). Amsterdam: Poema. Gordon, N. (2006). De heelmeester (roman). Amsterdam: Poema.
9.
go back to reference De Vries, J., et al. (2009). Oncologie voor de algemene praktijk. Assen: Van Gorcum. De Vries, J., et al. (2009). Oncologie voor de algemene praktijk. Assen: Van Gorcum.
Metagegevens
Titel
Begeleiden en monitoren
Auteurs
drs. M. P. A. Andriessen
prof. dr. P. L. P. Brand
Copyright
2019
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2261-9_9