Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2013 | Artikelen | Uitgave 6/2013

Tijdschrift voor Psychotherapie 6/2013

Beëindigen van psychotherapie

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 6/2013
Auteur:
Frans van Paassen
Belangrijke opmerkingen
f. van paassen, sociaal psycholoog en klinisch psycholoog-psychotherapeut, is werkzaam bij het Centrum voor Persoonlijkheidsproblematiek, PsyQ Haaglanden en in zijn praktijk te Hoek van Holland. E-mail: fvanpaassen@upcmail.nl.
Het beëindigen van een psychotherapie betekent afscheid nemen van het proces en van de therapeut. Dit kan zowel voor de patiënt als voor de therapeut moeilijk zijn. Het afscheid kan conflicten rond separatie en verlies reactiveren, zeker als deze een belangrijk thema waren in de behandeling. Het afscheid maakt het mogelijk om deze conflicten verder door te werken. Het vermogen om goed afscheid te nemen helpt de patiënt toekomstige separaties aan te gaan. In dit artikel wordt het proces van afscheid nemen beschreven vanuit een psychodynamisch perspectief. Traditioneel werd lange tijd de ervaring van verlies en rouw benadrukt. Meer recente literatuur beschrijft afscheid als een overgangsfase in een doorgaande ontwikkeling, als een proces van transformatie en internalisatie. Verschillende vormen van afscheid (gepland, voortijdig of geforceerd) worden besproken. Ook de rol van de therapeut in dit proces wordt belicht.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2013

Tijdschrift voor Psychotherapie 6/2013 Naar de uitgave

Abstract

Summaries

Readctioneel

Inleiding