Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2011 | VOOR DE PRAKTIJK | Uitgave 10/2011

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 10/2011

Bedrijfsarts en ploegendienst

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 10/2011
Auteur:
Dr. T.M. Pa
Belangrijke opmerkingen
klinisch arbeidsgeneeskundige/beroepsziektespecialist

SAMENVATTING

Werken in onregelmatige diensten en dan in het bijzonder wanneer daarbij regelmatig sprake is van nachtdiensten brengt diverse gezondheidsrisico’s met zich mee. De risicopopulatie is groot en neemt door de ontwikkeling naar een 24-uurseconomie toe. De bedrijfsarts zal dan ook regelmatig te maken kunnen krijgen met beantwoording van vragen over causale relaties tussen ziektebeelden en ploegendienst en mogelijke gevolgen van het beloop van een aantal aandoeningen wanneer men in ploegendienst gaat werken. Van belang is ook om te weten wie een verhoogde kans loopt om verschijnselen te ontwikkelen die duiden op ploegendienstintolerantie. Welke adviezen kan de bedrijfsarts geven aan het bedrijf en de ploegendienstwerker om de gezondheidsrisico’s te beperken? In kort bestek worden de inzichten vanuit de literatuur over deze thema’s toegelicht. De omvang van de literatuur en het maatschappelijk belang van het onderwerp maken het noodzakelijk dat prioriteit wordt gegeven aan de ontwikkeling van een richtlijn voor de bedrijfsarts voor zijn handelen en adviezen aan ploegendienst( werkers) en bedrijven.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2011

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 10/2011 Naar de uitgave

TBV IN OUTLINE

EDITORIAL