Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2015 | Tandheelkundige klachten bij duiken en vliegen | Uitgave 8/2015

Tandartspraktijk 8/2015

Barodontalgie: fabel of realiteit?

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 8/2015
Auteur:
H. B. van den Heuvel
Belangrijke opmerkingen
H. B. van den Heuvel is tandarts-endodontoloog (NVvE). Na zijn afstuderen (ACTA 1993) volgde hij de opleiding tot endodontoloog aan het ACTA (1995-1998), waarna hij in dienst trad van de Marine. Van 1998 tot 2005 was hij Hoofd Tandheelkundige Dienst Den Helder, waarna hij in 2005 Hoofd Tandheelkundige Dienst Zeemacht werd.
Sinds 2012 leidt hij het project waarbij alle tandheelkundige inrichtingen van Defensie zullen worden samengebracht in de nieuw op te richten Defensie Tandheelkundige Dienst (DTD).
* Hoewel mede gebaseerd op de ervaringen van de auteur binnen de krijgsmacht en de Koninklijke Marine in het bijzonder, is dit artikel op persoonlijke titel geschreven.
De inhoud van dit artikel geeft nergens een officieel standpunt weer van het Ministerie van Defensie, de Minister van Defensie of de Defensie Gezondheidszorg Organisatie.
Voor contact met de auteur: hb.vd.heuvel@mindef.nl
De bij dit artikel behorende referenties kunnen worden opgevraagd via het mailadres <redactie-tp@planet.nl>

Samenvatting

Met regelmaat verschijnen er in de tandheelkundige literatuur artikelen over barodontalgie: een drukgerelateerde pijn met een orale (of andere in het hoofd-halsgebied gelegen) oorzaak. Hoewel deze klachten zeer weinig voor lijken te komen, kunnen zij tijdens duiken (tooth squeeze) of vliegen een negatief effect hebben op het handelen van duiker of luchtvarende en daarmee een direct gevaar vormen tijdens het duiken of vliegen. Dit artikel geeft een overzicht van wat in de literatuur bekend is over het fenomeen barodontalgie, aangevuld met het huidige beeld dat binnen de Nederlandse krijgsmacht over dit fenomeen bestaat.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2015

Tandartspraktijk 8/2015 Naar de uitgave

Een vriend voor de rokende (paro)patiënt?

De e-sigaret

Gewone en ongewone patiënten

Gingivitisachtige aandoeningen

Redactioneel

Out of the Box