Skip to main content
main-content
Top

28-09-2015 | Nieuws

Balanopostitis of carcinoom als gevolg van phimosis voorkomen

Een niet-fysiologische phimosis behoeft behandeling. Bij kinderen kan die behandeling bestaan uit lokaal toegediende corticosteroïdencrème. Er is een absolute noodzaak om een niet-fysiologische phimosis te behandelen. Normale hygiëne is anders niet mogelijk. Gevolgen hiervan kunnen ontstekingen zijn (balanopostitis ) en plaveiselcelcarcinoom van de penis.

© PicScout

De behandeling van een phimosis bestaat meestal uit een chirurgische correctie. Behalve de totale verwijdering van de voorhuid (circumcisie ), een gebruik onder joden en islamieten, kan de voorhuid ook worden verwijd met behulp van een Z-plastiek. In Afrikaanse landen wordt de circumcisie opnieuw op grote schaal uitgevoerd omdat besneden mannen minder makkelijk met hiv zouden worden besmet. Contra-indicaties voor circumcisie zijn het bestaan van een nog niet-gecorrigeerde hypospadie en ernstige urethrale obstructies. In die gevallen kan de voorhuid nodig zijn bij reconstructieve ingrepen.

Lichen

Een behandeling met corticosteroïden uit klasse IV is geïndiceerd indien er sprake is van een aspecifieke ontsteking, de zogenoemde lichen sclerosus et atrophicus . Zoals de benaming al zegt, gaat deze aandoening gepaard met verdikking, verharding en atrofie van de huid. Bij inspectie is de huid veranderd, meestal wittig. De aandoening is ook bekend bij de vulva. Deze aandoening die ook op jeugdige leeftijd kan voorkomen, grijpt vaak over op de plasbuis die een vernauwing ondergaat.

Spaanse kraag

Een paraphimosis (‘Spaanse kraag’) ontstaat wanneer de voorhuid over de glans is teruggetrokken en niet meer terug wil schuiven. Meestal is er een vernauwing van de voorhuid met distaal hiervan een oedemateuze en pijnlijke zwelling die het terugschuiven belemmert. Om een paraphimosis op te heffen, moet een zachte, maar voortdurende circulaire druk op de voorhuid worden gegeven om het oedeem weg te duwen. Soms moet de vernauwde ring onder plaatselijke verdoving worden ingesneden.

Bron: Leerboek Urologie, C.H. Bangma, ISBN 9789031398089

Meer lezen

Afwijkingen aan penis en scrotum in beeld, dr. H.H.J. Leliefeld, ISBN 9789031351920.

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.