Skip to main content
main-content
Top

17-12-2012 | Nieuws

Babysterfte neemt af door betere zorg

Door verbeterde zorg rond zwangerschap en geboorte is de babysterfte sinds 2004 met 23 procent gedaald. Dat blijkt uit de marktscan Geboortezorg die door de Nederlandse Zorgautoriteit is gepubliceerd. De cijfers zijn wellicht te optimistisch, omdat een vergelijking wordt gemaakt tussen cijfers gebaseerd op verschillende definities. Dat schreef Minister Schippers in een brief aan de Tweede kamer.

De NZa constateert dat de perinatale sterfte is gedaald. De sterfte van voldragen baby’s van 2001 tot en met 2008 is met 39 procent gedaald en de totale perinatale sterfte is met 23 procent afgenomen. Daar tegenover staat dat de kosten van de zorg zijn gestegen, maar de geboortezorg was beter toegankelijk en voor de meeste zwangere vrouwen was er binnen 45 minuten gespecialiseerde hulp bereikbaar.

 

Voorzichtigheid

In haar brief aan de Tweede Kamer geeft minister Schippers van Volksgezondheid aan dat de resultaten gebaseerd zijn op een vergelijking van twee verschillende registraties. Van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Stichting Perinatale Registratie Nederland (PRN). De minister waarschuwt voor te veel optimisme: “Het CBS en de PRN gaan echter uit van verschillende definities. Het vergelijken van deze twee cijfers in de tijd geeft een vertekend en waarschijnlijk te optimistisch beeld.”

 

Goed begin

In een reactie laat Carin Dansen, voorzitter van V&VN Voortplanting, Obstetrie & Gynaecologie (VOG) weten dat ze blij is dat de eerste resultaten vanuit de marktscan van de NZa over zwangerschap en geboorte zo positief zijn: "Dat de babysterfte is afgenomen in vergelijking met 2004 is een goed begin. Wij hopen natuurlijk dat deze nog verder daalt. V&VN VOG voorziet wel een verzwaring in de verpleegkundige zorg rondom de bevalling, onder andere door de zorg voor moeder en kind al vanaf 24 weken zwangerschap."

 

Europese cijfers

In 2003 had Nederland nog een van de hoogste sterftecijfers in Europa: er overleden elk jaar ongeveer 1700 baby's. Volgens de NZa-cijfers daalt het aantal baby's dat voor, tijdens of kort na de geboorte sterft de laatste jaren gestaag van ruim 1300 in 2006 tot 996 in 2010.

Auteur(s): Coen Kaaij

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.