Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2007 | Article | Uitgave 1/2007

Kind & Adolescent Praktijk 1/2007

Automutilatie bij jongeren

Tijdschrift:
Kind & Adolescent Praktijk > Uitgave 1/2007
Auteurs:
Mart Eussen, Tineke Franzen
Belangrijke opmerkingen
drs. M.L.J.M Eussen, kinder- en jeugdpsychiater en drs. C.M.V. Franzen, psychotherapeut/klinisch psycholoog, beiden werkzaam bij De Grote Rivieren te Dordrecht, locatie De Kreek, Overkampweg 135, 3318 AR Dordrecht.
E-mail: m.​eussen@degroterivieren.​nl.

Abstract

Automutilatie bij jongeren is de uitkomst van een oorzakelijke keten waarin nare of traumatische ervaringen, een negatief zelfbeeld en borderline karakterkenmerken belangrijke schakels zijn. Er bestaat een samenhang met diverse vormen van psychopathologie, aan automutilatie kleven verslavende aspecten en het verkeren in een groep van jongeren met automutilatie kan erg bekrachtigend op het gedrag werken. In de behandeling van automutilatie speelt de dialectische gedragstherapie volgens Linehan (1993) een belangrijke rol. Ook algemene tips hoe ermee om te gaan, die grotendeels door de patiëntenorganisaties zijn opgesteld, zijn van groot nut. Na een bespreking van theorieën over de achtergronden en empirisch onderzoek naar automutilatie bij normaal begaafde jongeren volgen richtlijnen voor de ambulante en klinische behandeling van het verschijnsel automutilatie, geïllustreerd met een casus.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Kind & Adolescent Praktijk

Het vakblad Kind en Adolescent Praktijk biedt informatie die direct aansluit bij de dagelijkse praktijk van diagnostiek, behandeling en begeleiding. Kind en Adolescent Praktijk biedt ook een forum voor een kritische beschouwing van die dagelijkse praktijk en voor discussie over onderwerpen waarmee de professional te maken hebben.

BSL Academy Social Work GGZ

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2007

Kind & Adolescent Praktijk 1/2007 Naar de uitgave