Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

10-08-2016 | Biomechanica en Bewegingsanalyse | Uitgave 3/2016

Podosophia 3/2016

Asymmetrie van het gaan

Tijdschrift:
Podosophia > Uitgave 3/2016
Auteur:
Chris Riezebos
Belangrijke opmerkingen
In deze rubriek worden algemene principes uit de biomechanica en bewegingsanalyse opgefrist en podotherapeutische toepassingen op toegankelijke wijze uiteengezet.

Samenvatting

Dit artikel beschrijft in welke parameters van de gangcyclus asymmetrie kan optreden en wat de gevolgen van zo’n asymmetrie kunnen zijn. Asymmetrie van het gangpatroon kan zich afspelen in zowel het ruimte- als het tijdsdomein. Asymmetrie in staplengten berust op een faseverschuiving tussen de linker- en de rechterschrede. De schredelengte kan onmogelijk asymmetrisch zijn bij het gaan langs een rechte lijn. Staptijdenasymmetrie berust op een wijziging in de verhouding tussen stand en zwaaifase. Een asymmetrie in de schredetijd is niet onmogelijk, maar leidt wel tot een chaotisch bewegingspatroon, dat in niets meer lijkt op het ongestoorde gaan. Problemen in een been kunnen bij een asymmetrisch gangpatroon leiden tot pijn en ongemak in het niet-aangedane been.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2016

Podosophia 3/2016 Naar de uitgave

Wetenschap en Praktijk

Systematic reviews