Skip to main content
Top

2010 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Astma

Auteurs : J. J. E. Hendriks, P. J. Hendriks-Hofman

Gepubliceerd in: Ziekten en handicaps

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Henk ‘een happy hoester’

U kent ze wel, kinderen die steeds weer hoesten en rochelen (soms wel ‘zagen’, ‘vol zitten’ of ‘brommen’ genoemd), zonder dat ze er erg ziek van zijn. De omgeving spreekt de ouders aan op het abnormale karakter hiervan. Zo ook bij Henk, het vijfde kind van de familie Van Doorn, een jongen van 9 maanden oud. De poliklinische bevalling verliep zonder problemen. De eerste twaalf weken werd borstvoeding gegeven. Sinds zijn derde maand is Henk regelmatig een week lang ziek met neusloop en hoesten, meestal met koorts. Tegelijkertijd zitten zijn longen vol met slijm. Het rochelen wordt erger bij inspanning, bijvoorbeeld als hij de fles krijgt of als hij lacht. Hij is er echter niet ziek bij, maar blijft juist een vrolijke baby. In de familie van moeder komt geen astma of bronchitis voor. Vader had als kind vaak verkoudheidsklachten die niet overgingen en oorontstekingen. Maar na zijn vierde jaar namen de klachten af en nu heeft hij nergens meer last van. De broer en zussen van Henk hebben geen hoestklachten.

Brian ‘de benauwde belhamel’

Brian is een schoolgaande jongen van 8 jaar uit een gezin waarvan vader en twee andere kinderen gelijke klachten hebben. Een opa heeft chronische longklachten en gebruikt pompjes, hij is hiervoor ook al opgenomen geweest in het ziekenhuis. Brian heeft al van kleins af aan frequente aanvallen van benauwdheid en hoesten, aanvankelijk tijdens verkoudheden met koorts, later ook tussendoor. De klachten treden op na inspanning, bij temperatuurwisseling, bij mist, rooklucht en allerlei andere luchtjes. Hij heeft de meeste last in de herfst- en wintermaanden en gebruikt dan naast blauwe ook rode pompjes.

Paulien ‘de piepende puber‘

Paulien is een puber van 12 jaar. Zij piept als ze zich inspant en ’s nachts is zij regelmatig benauwd. Als baby had ze vooral last van eczeem in de knieholte en op de ellebogen en handen. Vanaf haar derde is zij, net als haar moeder, bekend met astma. Op zesjarige leeftijd is een allergie voor huisstofmijt en katten vastgesteld. Al vele jaren krijgt zij dagelijks medicijnen voor haar astma. Sindsdien kan zij weer normaal met de gymles en haar sportclub meedoen en heeft zij zelfs medailles gewonnen metzwemmen.

Metagegevens
Titel
Astma
Auteurs
J. J. E. Hendriks
P. J. Hendriks-Hofman
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7834-0_2