Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 1/2016

01-01-2016 | Spectrum

Asielzoekers en vluchtelingen: gezondheid en zorg in vogelvlucht

Auteur: Simone Goosen

Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen | Uitgave 1/2016

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In haar toespraak voor het Nationaal Comité Vluchtelingenjaar in 1959 zei Koningin Juliana: “Zij [vluchtelingen] zullen hun verloren zelfstandigheid en gevoel van eigenwaarde alsnog herwinnen, als zij daartoe op weg worden geholpen”. Dit ‘op weg helpen’ van vluchtelingen is ook op het gebied van gezondheid essentieel. Waarom? Ten eerste omdat er bij vluchtelingen sprake is van gezondheidsrisico’s die samenhangen met de situatie in hun land van herkomst, tijdens de vlucht en in Nederland. Ten tweede omdat het Nederlandse zorgsysteem anders is dan de zorgsystemen in de herkomstlanden van asielzoekers, bijvoorbeeld de huisarts en terughoudendheid in het voorschrijven van antibiotica. Ten derde omdat een deel van de vluchtelingen kennis en vaardigheden mist die van belang zijn om in de nieuwe context hun gezondheid positief te beïnvloeden. Dit vraagt een proactieve rol van de gezondheidszorg. In deze bijdrage wordt kort beschreven over welke mensen we het hebben, wat we uit onderzoek weten over hun gezondheid en hoe de gezondheidszorg in de verschillende fasen van opvang is georganiseerd.
Literatuur
1.
go back to reference Sociaal Cultureel Planbureau. Vluchtelingengroepen in Nederland. Den Haag: Sociaal Cultureel Planbureau, 2011. Sociaal Cultureel Planbureau. Vluchtelingengroepen in Nederland. Den Haag: Sociaal Cultureel Planbureau, 2011.
3.
go back to reference Lamkaddem M, Stronks K, Gerritsen AAM, Devillé WLJM, Essink-Bot ML. Gezondheid en zorggebruik van vluchtelingen; vervolgonderzoek onder mensen met een verblijfsvergunning in Nederland. Ned Tijdschr Geneeskd 2014;157:A5604. Lamkaddem M, Stronks K, Gerritsen AAM, Devillé WLJM, Essink-Bot ML. Gezondheid en zorggebruik van vluchtelingen; vervolgonderzoek onder mensen met een verblijfsvergunning in Nederland. Ned Tijdschr Geneeskd 2014;157:A5604.
4.
go back to reference Goosen S. A safe and healthy future. Epidemiological studies on the health of asylum seekers and refugees in the Netherlands. Proefschrift. Amsterdam: Universiteit van Amsterdam, 2014. Goosen S. A safe and healthy future. Epidemiological studies on the health of asylum seekers and refugees in the Netherlands. Proefschrift. Amsterdam: Universiteit van Amsterdam, 2014.
Metagegevens
Titel
Asielzoekers en vluchtelingen: gezondheid en zorg in vogelvlucht
Auteur
Simone Goosen
Publicatiedatum
01-01-2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen / Uitgave 1/2016
Print ISSN: 1388-7491
Elektronisch ISSN: 1876-8776
DOI
https://doi.org/10.1007/s12508-016-0003-8

Andere artikelen Uitgave 1/2016

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 1/2016 Naar de uitgave