Skip to main content
main-content
Top

02-07-2013 | Nieuws

‘Artsen ontkennen lang verslavingsprobleem’

Een op de tien artsen heeft een verslavingsprobleem. Veel van hen ontkennen dit en gaan te lang door zonder hulp te zoeken. Dat zegt Cor de Jong, hoogleraar verslaving en verslavingszorg aan de radboud Universiteit Nijmegen in Mednet.

Sinds 2011 kunnen verslaafde artsen terecht bij steunpunt ABS-artsen. Daarvan hebben enkele tientallen artsen al gebruik gemaakt. Maar omdat een op de tien artsen worstelt met een verslavingsprobleem, zou dat aantal hoger moeten zijn, stelt De Jong.

Non-actief

Dit weekend werd bekend dat de Tweede Kamer wil dat verslaafde artsen meteen op non-actief worden gesteld. Dit is een reactie op de mening van de Inspectie dat een zorgverlener pas op non-actief kan worden gesteld als na 'grondig onderzoek' van de IGZ blijkt dat er sprake is van disfunctioneren. Zolang drugs- of drankverbruik geen direct effect heeft op het werk van een arts, is de verslaving een 'privézaak', aldus de IGZ.

Behartigen

Regeringspartijen VVD en PvdA hebben aan het AD laten weten dat de inspectie meer het belang van de patiënt moet behartigen. De partijen willen dat een arts direct op non-actief wordt gesteld en er daarna onderzoek wordt gedaan, nu is dat nog omgekeerd. Ook kamerleden van PVV en CDA laten aan de krant weten veranderingen te willen. 

Auteur(s): Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.