Skip to main content
main-content
Top

06-01-2016 | Nieuws

Arts wil euthanasie kunnen weigeren

Artsen willen niet verplicht zijn om een patiënt te laten sterven, als die niet meer wil leven. De artsen willen zelf kunnen bepalen of en hoe ze meewerken aan euthanasie, en desnoods willen ze kunnen weigeren. Dat verklaart artsenfederatie KNMG dinsdag in de NRC.

Volgens de voorzitter van het KNMG, Rutger Jan van der Gaag, staan de meeste artsen open voor euthanasie. Maar dat mag nooit leiden tot "een verplichting voor de dokter om mee te werken", zegt hij in de krant. Euthanasie is niet iets dat een patiënt kan "afdwingen".

Laatstewilpil

De Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde heeft gepleit voor een 'laatstewilpil', waarmee mensen zelf een einde aan hun leven kunnen maken. Artsen of apothekers zouden het middel moeten verstrekken. Maar daarmee zouden artsen een grens over gaan, zegt Van der Gaag: "Het wordt nooit: u vraagt, wij spuiten."

Artsen mogen euthanasie uitvoeren als een patiënt "ondraaglijk en uitzichtloos" lijdt en uit vrije wil heeft gevraagd om te sterven. Maar als de arts zich daarbij niet aan de voorschriften houdt, kan hij of zij alsnog worden vervolgd.

Uit een lezersonderzoek van NRC, waaraan ruim 3.200 mensen deelnamen, blijkt dat tweederde van de lezers wil dat er een ‘levenseindepil’ komt. Een kwart van de deelnemers vindt dat de dokter altijd moet meewerken als de patiënt euthanasie wil.

Ga naar het artikel in NRC.

Bron: Skipr / ANP

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.