Skip to main content
main-content
Top

14-10-2013 | Nieuws

Arts staat open voor voorschrijven door verpleegkundigen

Artsen kijken over het algemeen neutraal tot positief aan tegen de voorschrijfbevoegdheid voor verpleegkundigen, melden onderzoekers van het het Nivel en de KNMG in het International Journal of Nursing Studies

De onderzoekers deden een grootschalig survey-onderzoek onder landelijke panels van artsen, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten om te zien hoe deze drie beroepsgroepen aankijken tegen de voorschrijfbevoegdheid voor verpleegkundigen in Nederland. Uit dit onderzoek blijkt dat verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en artsen over het algemeen neutraal tot positief tegenover de voorschrijfbevoegdheid voor verpleegkundigen staan. Verpleegkundig specialisten zijn het meest positief.

Voordelen

Opvallend is dat verpleegkundigen en artsen weinig in hun visie op de voorschrijfbevoegdheid verschillen. Beide groepen zijn even positief over de voordelen die het voorschrijven door verpleegkundigen oplevert voor het dagelijks werk van verpleegkundigen en de verpleegkundige professie. Ook over de gevolgen van het voorschrijven door verpleegkundigen op de kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid lopen de opvattingen van de beroepsgroepen niet veel uiteen.

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.