Skip to main content

Artikelen

Artikelen

01-12-2020 | Werk in uitvoering

Beter slapen met ADHD

Veel adolescenten met ADHD kampen met slaapproblemen. Daardoor verergeren vaak ook andere ADHD-gerelateerde problemen, zoals aandacht en emotieregulatie. De speciaal voor hen ontwikkelde CGT-slaaptraining 'SIESTA' moet hierin verandering brengen. © …

01-05-2019 | Artikelen

Socialemediagebruik, socialemediastress en slaap: crosssectionele en longitudinale verbanden tijdens de adolescentie

Er wordt vaak gedacht dat socialemediagebruik en socialemediastress een negatief effect hebben op de slaap. Het bewijs voor deze aanname is echter beperkt. Deze studie onderzoekt de crosssectionele en longitudinale verbanden tussen …

01-04-2018

Slaapvitaminen

Nachtelijke onrust komt veel voor bij dementie en heeft een grote impact. Op de persoon met dementie zelf natuurlijk, maar ook op diens omgeving. De oorzaken van onrust variëren sterk en daarmee ook de methoden om deze te verminderen. In bepaalde …

01-09-2014

Woelend wakker liggen of slim slapen?

Langdurige slaapproblemen hebben ernstige gevolgen. Juist adolescenten krijgen vaak last van problemen met in- of doorslapen, wat veelal leidt tot chronisch slaaptekort. Hoog tijd dus dat er voor deze groep een effectieve behandeling komt, en die lij…

01-02-2014 | Artikelen

Slaapgedrag van adolescenten in relatie tot opvoeding en gedragsproblemen in drie etnische groepen

Slaapproblemen bij adolescenten komen veel voor en onderzoek toont aan dat deze gerelateerd zijn aan tal van gedragsproblemen. Er is echter weinig bekend over slaapgedrag van adolescenten in relatie tot etniciteit, opvoeding en gedragsproblemen. Een …

01-02-2010 | Cliëntenvoorlichting

Slaap- en kalmeringsmiddelen; weet wat u slikt!

Slaap- en kalmeringsmiddelen werken goed als u ze kort gebruikt. Helaas hebben ze ook bijwerkingen en gaan ze na zes weken verslavend werken. Deze medicijnen worden in de meeste gevallen niet vergoed door uw basisverzekering. U moet ze dus zelf betal…

01-12-2013 | Richtlijnen en protocollen

Van nachtmerrie tot nachtrust

Het therapeutenboek ‘Van nachtmerrie tot nachtrust: imaginatie en rescripting van nachtmerries’ is gericht op de geprotocolleerde behandeling van terugkerende nachtmerries die de slaap en het dagelijks functioneren overdag sterk negatief beïnvloeden.

01-02-2009 | Uit de praktijk

Uit de praktijk

Dat er een relatie is tussen temperatuur en slaap zal niemand verbazen. Mensen met koude voeten vallen maar niet in slaap. Ook slaapt men niet goed wanneer men het te warm heeft, wat tot een nachtelijk gevecht met de dekens kan leiden. Hoewel de rela…

01-12-2009 | Artikelen

Slaap en slaapstoornissen

Gedurende jaren was er weinig of geen belangstelling voor de slaap, noch vanuit de geneeskunde, noch vanuit de psychologie. Merkwaardig, want iemand die 60 jaar is heeft daarvan zo’n 20 jaar geslapen. Tot de leeftijd van drie jaar ongeveer heeft een …

01-12-2005 | Artikel

Dementie, slaapproblemen en de biologische klok

Bijna eenderde van de ouderen heeft te kampen met slaapproblemen. In veel gevallen heeft dit te maken met een slecht functioneren van de biologische klok. Hersenonderzoeker Eus van Someren houdt zich al jaren bezig met slaapproblemen en de gevolgen d…

01-02-2001 | Artikelen

Slaap en slaapstoornissen bij kinderen

Hoewel wij gemiddeld een derde van ons leven slapend doorbrengen en er al ongeveer veertig jaar onderzoek naar slaap wordt gedaan, hebben we nog steeds niet de functie van slaap kunnen doorgronden (De Koninck 1997 ). Toch kan een gebrek aan slaap ons…

01-02-2001 | Artikelen

Slaap-waakritmestoornissen bij gezonde en demente ouderen

Zo'n 40 tot 70 procent van de ouderen heeft chronisch last van een verstoorde slaap, terwijl dit bij de helft van de gevallen niet door de huisarts wordt opgemerkt (Van Someren 2000a). De stoornissen uiten zich in frequent nachtelijk ontwaken, moeite…