Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2013 | Artikelen | Uitgave 1/2013

Bijblijven 1/2013

Arteriitis temporalis

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 1/2013
Auteur:
W.H. Eizenga
Belangrijke opmerkingen
Huisarts te Utrecht
Samenvatting
Arteriitis temporalis komt niet vaak voor in de huisartsenpraktijk. Bij patiënten van 50 jaar en ouder met hoofdpijn moet de huisarts aan de mogelijkheid denken. Tijdige herkenning en behandeling met corticosteroïden kan een gevreesde complicatie, namelijk blijvend visusverlies, voorkomen.
Er is, behoudens het aantonen van typische vaatafwijkingen door middel van een biopt uit de arteria temporalis, geen gouden standaard om de diagnose te stellen.
In dit artikel worden de klachten en symptomen besproken die bij arteriitis temporalis kunnen passen en de betekenis van laboratoriumdiagnostiek voor de diagnostiek. Tevens wordt aandacht besteed aan de behandeling door de internist/reumatoloog en de rol van de huisarts hierin.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2013

Bijblijven 1/2013 Naar de uitgave