Skip to main content
main-content
Top

28-07-2014 | Nieuws

Advies toekomst arbeidsgerelateerde zorg eerste lijn

Naar verwachting komt de Sociaal Economische Raad (SER) volgende maand met haar advies toekomst arbeidsgerelateerde zorg. Daarin staan voorstellen om de bedrijfsgeneeskundige zorg grondig te hervormen. In de eerste lijn zou de arbeidsgeneeskundige zorg in handen moeten komen van huisartsen, ‘kaderartsen arbeidsgeneeskunde’ of arbeidsgeneeskundig verpleegkundigen.

 

Deze huisartsen en verpleegkundigen – praktijkondersteuners arbo – zouden zich moeten richtten op zzp’ers, flexwerkers, arbeidsongeschikten, schoolverlaters en werkenden die niet bij de andere vormen van arbozorg terecht kunnen. In de eerste lijn kunnen hun werkgerelateerde klachten, in combinatie met de reguliere zorg, behandeld worden. De praktijkondersteuners arbo kunnen casemanagers vervangen en samen met huisartsen en arbeidsdeskundigen de arbeidsgerelateerde zorg in de eerste lijn vormgeven.

 

Er is al meer uitgelekt: er zouden interne multidisciplinaire arbeidsgeneeskundige diensten moeten komen voor bedrijven van meer dan 1.000 werknemers en branchegerichte of regionale multidisciplinaire diensten voor bedrijven van 100 tot 1.000 werknemers. De voorlopige SER-plannen voorzien in ondersteunende en derdelijnscentra klinisch arbeidsgeneeskunde, naar het voorbeeld van de klinieken voor Occupational en Environmental Medicine die onder meer in Scandinavië functioneren.

 

Het uitgangspunt van de arbeidsgerelateerde zorg is een geïntegreerde benadering: geen scheiding tussen preventie en verzuimbegeleiding en een arbeidsgerelateerde zorg die in eerste instantie branchegericht wordt georganiseerd. Waar dat niet mogelijk is, kan voor een regionale aanpak worden gekozen. De arbodienstverlening moet daartoe op de schop.

 

Ga voor meer informatie naar: Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde.

 

Bron: zorgenz.nl
Beeld: Shutterstock

Tip

Campagnebeeld BSL Fysiotherapeut Totaal

Efficiënt bouwen aan uw vakkennis met:

BSL Fysiotherapeut Totaal voor 150 euro per jaar:

- Online toegang tot meer dan 85 boeken
- 2x per jaar geaccrediteerde web-tv-uitzending
- 4x per jaar geaccrediteerde e-learning module
- Gratis toegang tot het Symposium Evidence based diagnostiek van het bewegingsapparaat

= 15 accreditatiepunten per jaar!

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen of Bedrijfs- en arbeidsfysiotherapie.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.