Skip to main content
Top

2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk

3. Arbeid en mentale inspanning

Auteurs : Fred Zijlstra, Theo Meijman

Gepubliceerd in: De psychologie van arbeid en gezondheid

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Inleiding

In de arbeid gaat het erom dat mensen hun handelingen effectief en efficiënt uitvoeren. Handelingen zijn effectief wanneer de beoogde prestatie daadwerkelijk wordt gerealiseerd. Of zij efficiënt zijn, hangt af van de verhouding tussen het niveau van de prestatie en de inspanningen die nodig zijn om deze prestatie te leveren. In dit hoofdstuk gaat het over psychofysiologische aspecten van zulke inspanningen en over de betekenis daarvan voor het welbevinden en de gezondheid van de werkende mens. Wij beperken ons hier tot mentale inspanning. Lichamelijke inspanning – hoe belangrijk ook in de arbeid – zal voornamelijk onbesproken blijven.
Voetnoten
1
De maat is zo bewerkt, dat de score 0 duidt op een zeer geringe inspanning en de score 100 op een zeer intense inspanning.
 
2
Het aantal minuten achter op schema wordt gemeten op de eindhalte, als het aantal minuten dat de chauffeur nog overheeft voordat hij met de nieuwe rit moet beginnen. De correlatie is dus negatief aangezien minder minuten over op de eindhalte duidt op een hogere werklast.
 
3
De ruwe cortisolwaarden zijn logaritmisch getransformeerd en vervolgens van elkaar afgetrokken: werkdag minus vrije dag. Dit is nodig om de invloed uit te schakelen van inter-individuele verschillen in basisniveaus van cortisol.
 
Literatuur
go back to reference Meijman, T. (Red.) (1989). Mentale belasting en werkstress, een arbeidspsychologische benadering. Assen: Van Gorcum. Meijman, T. (Red.) (1989). Mentale belasting en werkstress, een arbeidspsychologische benadering. Assen: Van Gorcum.
go back to reference Meijman, T., & Mulder, G. (1992). Arbeidspsychologische aspecten van werkbelasting. In P.J.D.Drenth, H.K. Thierry, & Ch.J. de Wolff (Red.), Nieuw handboek arbeids- en organisatiepsychologie (pp. 2.11.1-2.11.53). Houten: Bohn Stafleu van Loghum. Meijman, T., & Mulder, G. (1992). Arbeidspsychologische aspecten van werkbelasting. In P.J.D.Drenth, H.K. Thierry, & Ch.J. de Wolff (Red.), Nieuw handboek arbeids- en organisatiepsychologie (pp. 2.11.1-2.11.53). Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
go back to reference Zijlstra, F.R.H., & Cropley, M. (2006). Work and recovery. In F. Jones, R.J. Burke & M. Westman (Eds.), Work-life balance: A psychological perspective (pp. 219-234). Hove: Psychology Press. Zijlstra, F.R.H., & Cropley, M. (2006). Work and recovery. In F. Jones, R.J. Burke & M. Westman (Eds.), Work-life balance: A psychological perspective (pp. 219-234). Hove: Psychology Press.
Metagegevens
Titel
Arbeid en mentale inspanning
Auteurs
Fred Zijlstra
Theo Meijman
Copyright
2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9854-6_3