Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2014 | Buite nlands nieuws | Uitgave 2/2014

TPO - De Praktijk 2/2014

Appel of statine?

Tijdschrift:
TPO - De Praktijk > Uitgave 2/2014
Auteur:
Sietsche Van Gunst

Samenvatting

‘An apple a day keeps the docter away…’ Britse onderzoekers deden een poging te bewijzen dat dit oude gezegde nog steeds van kracht is. Zij vroegen zich af of het voorschrijven van een appel per dag aan (overigens gezonde) mensen boven de 50 jaar een vergelijkbaar effect heeft op cardiovasculaire sterfte als dagelijkse (preventieve) inname van een statine. Voor de duidelijkheid: het gaat hier om primaire preventie. Patiënten met een te hoog cholesterol gebruiken ook vaak statines, maar dat is secundaire preventie.
Recente meta-analyses toonden aan dat het ook bij mensen die minder dan 1% risico lopen om binnen 5 jaar ziek te worden door of te overlijden aan een harten vaatziekte, zinvol kan zijn om een statine voor te schrijven. Dat zou minder doden door een cardiovasculaire aandoening tot gevolg hebben. Iedereen dus aan de statine? Dit onderzoek voedt de discussie die momenteel blijkbaar in Engeland gevoerd wordt.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

TPO De Praktijk

TPO De Praktijk is het tijdschrift voor praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die zich graag ontwikkelen in hun vak. In het tijdschrift vindt u casuïstiek, achtergrondartikelen over aandoeningen en de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook brengt de redactie actualiteiten, inspirerende interviews en reportages over interessante projecten.
Het tijdschrift wordt samengesteld door een vakkundige reactie, die bestaat uit praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die dagelijks in de praktijk werken.
TPO De Praktijk is een uitgave van het Nederlands Huisartsengenootschap en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, in samenwerking met de afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners van V&VN.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2014

TPO - De Praktijk 2/2014 Naar de uitgave

Journaal

Gezondheid