Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2017 | De behandelmogelijkheden op een rij (deel 1) | Uitgave 3/2017

Tandartspraktijk 3/2017

Apexresectie mislukt. Wat nu?

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 3/2017
Auteur:
Carlos Aznar Portoles
Belangrijke opmerkingen
Carlos Aznar Portoles is in 2004 als tandarts afgestudeerd aan de Universitat Internacional de Cataluña, Spanje. In 2009 heeft hij daar ook een MSc in de endodontologie afgerond. Hij heeft zich in 2011 in Nederland gevestigd en is eigenaar van de verwijspraktijk voor endodontologie in Santpoort-Zuid.

Samenvatting

Een retrograde apexresectie vindt meestal plaats bij elementen waarbij een eerste endodontische behandeling of herbehandeling geen succes had of in gevallen waarbij een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is. Dat kan bijvoorbeeld komen door een geoblitereerd kanaal of door aanwezigheid van een restauratie of stift die de toegang tot de wortelkanalen belemmert. Het doel van de apexresectie is het aangedane bot rond de apex te verwijderen, de apicale 2-3 mm van de wortel te resecteren en ten slotte een goede vulling aan te brengen. Zo’n apexresectie mislukt soms. Een element hoeft dan niet verloren te zijn: bij nauwkeurige diagnose zijn er nog diverse behandelmogelijkheden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2017

Tandartspraktijk 3/2017 Naar de uitgave

De kracht van 3d-planning & -beeldvorming

Correctie van kaakasymmetrie

De routing van het endodontisch instrumentarium

Het vijltje erbij neerleggen …

Denk na over biomechanica bij het bewegingsonderzoek

Beperkte mondopening met deflectie

Blaming the victim

Gepaste reactie?