Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TPO - De Praktijk 4/2012

01-08-2012 | WEET JE DIT?

Antwoorden

Auteur: Bohn Stafleu van Loghum

Gepubliceerd in: TvPO | Uitgave 4/2012

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

1. Juist
Bij het vaststellen van het actuele risicoprofiel is belangrijk om te vragen naar cardiovasculaire pathologie: is er sprake (geweest) van myocardinfarct, angina pectoris, hartfalen, CVA, TIA en claudicatio intermittens.
 
2. Juist
Daarnaast is het van belang om de familie-anamnese op het gebied van hart- en vaatziekte uit te vragen, dus of hart- en vaatziekten bij ouders, broers of zussen voorkomen vóór het 60e levensjaar.
 
3. Juist
Tot slot is ook de leefstijl een belangrijke factor bij de bepaling van het risicoprofiel: roken, mate van lichamelijke activiteit en voedingsgewoonten, waaronder alcoholgebruik.
 
4. Onjuist
Stoppen met roken verlaagt het risico op complicaties van diabetes het meest, omdat roken de belangrijkste risicofactor is voor hart- en vaatziekten, ook bij mensen met diabetes. Daarnaast verhoogt roken het risico op diabetische retino- en nefropathie.
 
5. Juist
Wandelen, fietsen, rustig zwemmen en Meer Bewegen voor Ouderen-groepen zijn voorbeelden van goed doseerbare ‘duursport’-activiteiten. Hierbij wordt gestreefd naar een dusdanige mate van matig intensieve inspanning, dat als die even wordt volgehouden men er licht van gaat hijgen.
 
6. Onjuist
De praktijkondersteuner kan adviseren te streven naar 2,5 uur matig intensieve inspanning per week, verdeeld over 3 niet-opeenvolgende dagen, ófwel minstens 4 uur per week enige vorm van lichamelijke activiteit. Met name bij patiënten die een erg inactieve levensstijl hebben, kan het nodig zijn te starten met slechts 5 tot 10 minuten bewegen per dag. Waarschijnlijk zijn meerdere korte sessies van 10 minuten of meer even nuttig als evenveel tijd/intensiteit in 1 langere sessie.
 
7. b
Bij patiënten met een BMI > 25 leidt 5 tot 10% gewichtsverlies al tot lagere glucosewaarden, een betere vetstofwisseling en een lagere bloeddruk. Streven naar een blijvende gewichtsreductie van 5 tot 10% in een periode van circa 6 maanden is dus een reële doelstelling.
 
8. d
Bij nieuw ontdekte diabetes kan men met alleen energierestrictie bij 10 tot 20% van de patiënten een adequate glucoseregulering bereiken.
 
Metagegevens
Titel
Antwoorden
Auteur
Bohn Stafleu van Loghum
Publicatiedatum
01-08-2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TvPO / Uitgave 4/2012
Print ISSN: 2666-9838
Elektronisch ISSN: 2666-9846
DOI
https://doi.org/10.1007/s12503-012-0071-4

Andere artikelen Uitgave 4/2012

TPO - De Praktijk 4/2012 Naar de uitgave