Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2006 | Journaal | Uitgave 12/2006

Huisarts en wetenschap 12/2006

Antibiotica effectief bij purulente rhinitis

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 12/2006
Auteur:
   

Samenvatting

Het is een dagelijks terugkerend gespreksonderwerp in de spreekkamer. Moeten we bij verkoudheid met ‘vies snot’ antibiotica voorschrijven? Ter geruststelling: het antwoord blijft voorlopig nee. Toch laat een recent systematisch literatuuronderzoek zien dat antibioticagebruik bij ‘acute verkoudheid’ mogelijk effectief is. De onderzoekers includeerden 7 RCT’s in hun netjes uitgevoerde meta-analyse. Het betrof patiënten die met gemiddeld minder dan 10 dagen klachten hadden over purulente rhinitis. Het gepoolde relatieve risico op verbetering door antibiotica was 1,18 (95%-BI 1,05-1,33). Dat betekent dat we 7 tot 15 mensen moeten behandelen om er eentje weer wat sneller op de been te hebben. Dat op de been hebben betekent in dit geval dat de purulente rhinitis is verdwenen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 12/2006

Huisarts en wetenschap 12/2006 Naar de uitgave

In de praktijk

Hoe nu verder?

Journaal

Abuis