Skip to main content
Top

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

7. Angststoornissen

Auteur : J. S. Reedijk

Gepubliceerd in: Psychiatrie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In het verhaal van Gerda in hoofdstuk 6 zien we hoe deze vrouw op de avonden dat haar zuster niet thuis is, last krijgt van paniekaanvallen. Het is met Gerda altijd goed gegaan in al die jaren dat zij iemand om zich heen had die voor haar zorgde en die haar opving. Na de dood van haar man kon Gerda aanvankelijk de rouw niet verwerken en zij werd regelmatig depressief. Nu zij in de veilige nabijheid van haar zus woont, ging het tot voor kort weer goed met haar. De bezigheden van die zuster vormen echter een grote bedreiging voor Gerda en ze krijgt last van verlatingsangst. Op de avonden dat ze alleen is, krijgt ze ook last van een gevoel alsof de muren op haar afkomen. Het wordt haar ineens te veel, de angst grijpt haar naar de keel en dan krijgt ze het gevoel dat ze zal stikken. Ze staat te trillen op haar benen, ze is duizelig en voelt haar hart in haar keel bonzen. Ze is zo angstig dat ze het gevoel heeft dat ze doodgaat.
Literatuur
go back to reference APA, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fourth edition. Washington, 1994. APA, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fourth edition. Washington, 1994.
go back to reference Beknopte handleiding bij de Diagnostische Criteria van de DSM-IV (vert. G.A.S. Koster van Groos), Swets en Zeitlinger, Lisse, 1995. Beknopte handleiding bij de Diagnostische Criteria van de DSM-IV (vert. G.A.S. Koster van Groos), Swets en Zeitlinger, Lisse, 1995.
go back to reference Emmelkamp, P.M.G., C.A.L. Hoogduin en M.A. van den Hout, Angststoornissen. In: W. Vandereycken e.a. (red.) Handboek Psychopathologie, deel I. Bohn, Stafleu, Van Loghum, Houten, 1990. Emmelkamp, P.M.G., C.A.L. Hoogduin en M.A. van den Hout, Angststoornissen. In: W. Vandereycken e.a. (red.) Handboek Psychopathologie, deel I. Bohn, Stafleu, Van Loghum, Houten, 1990.
go back to reference Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, Brochure: In gesprek over Paniekstoornis en fobieën. Utrecht, 1994. Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, Brochure: In gesprek over Paniekstoornis en fobieën. Utrecht, 1994.
Metagegevens
Titel
Angststoornissen
Auteur
J. S. Reedijk
Copyright
2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1564-2_7