Skip to main content
main-content
Top

01-04-2016 | Nieuws

Casus

Aneurysma vermomd als epididymitis

De heer Van Luin, 62 jaar, die behalve een goed ingestelde hypertensie een blanco voorgeschiedenis heeft, bezoekt het spreekuur. ‘Ik heb weer een bijbalontsteking dokter, net als vorig jaar´, meldt hij bij binnenkomst. Na onderzoek geeft de huisarts hem een kuur doxycycline. Een week later komt de patiënt weer. Hij ziet er bleek en grauw uit. Er is iets heel anders aan de hand.

Bij het eerste onderzoek is de testikel palpatoir niet vergroot of drukpijnlijk. Bij het tweede bezoek ziet de patiënt er niet alleen grau en bleek uit, hij klaagt ook over veel pijn; de bloeddruk bedraagt 140/85 mmHg en de pols 72/min. Onderzoek van het scrotum en de buik levert wederom geen bijzonderheden op. Gezien de hevige pijn wordt de patiënt ’s middags door een uroloog gezien. Deze kan op urologisch gebied geen verklaring voor de pijnklachten vinden. Van Luin krijgt 50 mg diclofenac.

Patiënt braakt van de pijn

De volgende morgen vroeg belt de echtgenote van patiënt met de vraag of er een dokter kan komen. Haar man braakt van de pijn, kan nauwelijks meer lopen en de pijnstillers helpen niets. De huisarts treft de patiënt in bed aan, hevig transpirerend, bleek en grauw. De bloeddruk is 90/50 mmHg met een pols van 96/min. Wijzend naar zijn benen, buik en testis zegt hij: ‘De pijn zit overal dokter, ik houd het niet meer.’ Hij wordt hij met spoed naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht, waar hij uiteindelijk een geruptureerd aneurysma van de abdominale aorta blijkt te hebben. Van Luin wordt direct geopereerd, waarbij aan het eind van de operatie inwendige hartmassage noodzakelijk is. Na een opnameduur van ruim zes weken is hij wonderwel hersteld van deze zware ingreep.

Niet zo duidelijk

De diagnostiek van een geruptureerd aneurysma is in het klassieke geval wellicht niet moeilijk. In de praktijk blijkt het echter niet altijd zo duidelijk te liggen, waardoor de huisarts de patiënt naar een andere specialist dan de vaatchirurg verwijst.

Valkuil

Een valkuil in deze casus betreft de communicatie tussen de huisarts en de specialist, ditmaal een uroloog. Deze communicatie kan van cruciaal belang zijn. Optimale communicatie betekent dat er klinisch relevante informatie moet worden uitgewisseld in beide richtingen. Een gebrekkige communicatie kan onder andere leiden tot slechte continuïteit van zorg, te laat gestelde diagnosen, polyfarmacie, overmatig en onnodig aanvullend onderzoek, en daarmee tot een slechtere kwaliteit van zorg.

De casus toont het belang aan van een altijd weer zorgvuldige beoordeling van een klacht. Wees alert als de patiënt zelf met een diagnose komt. Tevens is voorzichtigheid geboden met het stellen van een diagnose als de bevindingen bij anamnese en lichamelijk onderzoek daar niet bij passen.

Meer vindt u in de uitgebreide beschrijving van deze casus.

Bron: Een bedrieglijke bijbal, A.T. van Westreenen-Luinenburg, M.P.A. Andriessen

Tip

Aanbevolen

01-03-2014 | Journaal | Uitgave 3/2014

Een aneurysma abdominale aortae: verwijzen of vervolgen?

Een aneurysma abdominale aortae (AAA) is nog wel eens een toevalsbevinding bij een echografisch onderzoek van de bovenbuik. Meestal gaat het dan om een klein AAA (30 -55 mm). Over de vraag hoe vaak patiënten een echografie moeten krijgen, eer ze voor…

Aanbevolen

01-07-2014 | klinische les | Uitgave 7/2014

De ziekte van Kawasaki: tijdige diagnose essentieel

Du Perron LJ, Op de Coul ME, Lucassen WAM. De ziekte van Kawasaki: tijdige diagnose essentieel. Huisarts Wet 2014;57(7):370-2. Koorts bij kinderen is meestal zelflimiterend en kan in verreweg de meeste gevallen in de ee

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.