TODO: Skip to main content
Top

2023 | OriginalPaper | Hoofdstuk

2. Anatomie en functie van de tractus digestivus

Auteur : Dr. Ad van Bodegraven

Gepubliceerd in: Leerboek voeding

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Een hoofdfunctie van de tractus digestivus is verteren van voeding en opname van voedingsstoffen. Orofarynx, oesofagus, maag, duodenum, jejunum, ileum en colon leveren allemaal een bijdrage aan het spijsverteringsproces. Ter plaatse van het duodenum bevinden zich de afvoergangen van de lever en het pancreas, die daarbij ook een rol vervullen. Door de spijsverteringssappen en de darmwandenzymen wordt de voeding afgebroken en geschikt gemaakt voor absorptie. De afbraak en absorptie van voedingsstoffen worden daarnaast beïnvloed door hormonen en het autonome zenuwstelsel. Dit zenuwnetwerk regelt bovendien de benodigde peristaltiek. Daarnaast bevat de darm een zeer uitgebreid immuunsysteem om onderscheid te kunnen maken tussen de commensale flora en potentieel schadelijke pathogenen. In het colon zorgt het microbioom voor de laatste restjes vertering. In dit hoofdstuk worden de anatomie en functies van de verschillende compartimenten van de tractus digestivus besproken.
Bijlagen
Deze inhoud is alleen zichtbaar als je bent ingelogd en de juiste rechten hebt.
Literatuur
Deze inhoud is alleen zichtbaar als je bent ingelogd en de juiste rechten hebt.
Metagegevens
Titel
Anatomie en functie van de tractus digestivus
Auteur
Dr. Ad van Bodegraven
Copyright
2023
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2868-0_2