Skip to main content
Top

2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk

2 Anamnese en lichamelijk onderzoek

Auteur : Drs. W.A. Avis

Gepubliceerd in: Kindergeneeskunde

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De kwaliteit van de relatie tussen behandelaar en patiënt bepaalt voor een belangrijk deel de uitkomst van het onderzoek en de behandeling. Het fundament voor die relatie wordt gelegd in het eerste contact met de patiënt en tijdens het anamnesegesprek. In de kindergeneeskunde zijn er naast de patiënt meestal ook een of meer begeleiders in het spel. Het is belangrijk het kind, naast deze begeleiders, steeds bewust eigen ruimte te geven. Afhankelijk van de leeftijd van het kind ligt het zwaartepunt van het gesprek bij het kind zelf of bij de begeleider. Bij een ouder kind kan het zinvol zijn om (eerst) alleen met het kind contact te hebben.
Literatuur
go back to reference Roord JJ, Hogeman PHG, Derksen-Lubsen G, Avis WA. Anamnese en lichamelijk onderzoek. In: Brande JL van den, Derksen-Lubsen G, Heymans HSA, Kollée LAA (red). Leerboek Kindergeneeskunde. Utrecht: De Tijdstroom; 2009, 41–60. Roord JJ, Hogeman PHG, Derksen-Lubsen G, Avis WA. Anamnese en lichamelijk onderzoek. In: Brande JL van den, Derksen-Lubsen G, Heymans HSA, Kollée LAA (red). Leerboek Kindergeneeskunde. Utrecht: De Tijdstroom; 2009, 41–60.
go back to reference Laurent de Angulo MS, Brouwers-de Jong EA, Bulk A. Ontwikkelingsonderzoek in de jeugdgezondheidszorg. 4e druk. Assen: Van Gorcum; 2008. Laurent de Angulo MS, Brouwers-de Jong EA, Bulk A. Ontwikkelingsonderzoek in de jeugdgezondheidszorg. 4e druk. Assen: Van Gorcum; 2008.
go back to reference Roord JJ, Diemen-Steenvoorde JAAM van (red). Probleemgeoriënteerd denken in de kindergeneeskunde. Een praktijkboek voor de opleiding en de kliniek. Utrecht: De Tijdstroom; 2002. Roord JJ, Diemen-Steenvoorde JAAM van (red). Probleemgeoriënteerd denken in de kindergeneeskunde. Een praktijkboek voor de opleiding en de kliniek. Utrecht: De Tijdstroom; 2002.
go back to reference Miller RW, Rollnich S. Motivational interviewing. New York/London: The Guilford Press; 1991. Miller RW, Rollnich S. Motivational interviewing. New York/London: The Guilford Press; 1991.
Metagegevens
Titel
2 Anamnese en lichamelijk onderzoek
Auteur
Drs. W.A. Avis
Copyright
2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9139-4_2