Skip to main content
Top

2019 | OriginalPaper | Hoofdstuk

2. Anamnese/assessment

Auteurs : Dr. Henk Rosendal, José van Dorst

Gepubliceerd in: Vakbekwaam indiceren

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De eerste fase is erop gericht de relatie met de cliënt en zijn nabije omgeving aan te gaan en vertrouwen op te bouwen. Vervolgens kan er informatie worden verzameld die nodig is om een goed beeld van de situatie van de cliënt te krijgen. Het is van belang om hier voldoende tijd voor te nemen, aangezien er anders een kans is dat relevante informatie wordt gemist, hetgeen leidt tot het onterecht níét stellen van wel aanwezige diagnoses. In dat geval wordt de cliënt benodigde zorg onthouden. Maar het tegenovergestelde kan natuurlijk ook, dus dat hierdoor niet-aanwezige diagnoses wél worden gesteld. Dat leidt tot onnodige inzet van zorg. Door voldoende tijd te nemen in deze fase is de kans ook groter om de oorzaak, of oorzaken, van de problemen te achterhalen. Die kennis is van cruciaal belang, aangezien daar vaak de sleutel tot de juiste doelen en interventies ligt.
Literatuur
1.
go back to reference Gordon M. Handleiding verpleegkundige diagnostiek. Houten: Springer Media; 2008. Gordon M. Handleiding verpleegkundige diagnostiek. Houten: Springer Media; 2008.
2.
go back to reference NANDA International. Verpleegkundige diagnoses en classificaties 2015–2017. Houten: Springer Media; 2017. NANDA International. Verpleegkundige diagnoses en classificaties 2015–2017. Houten: Springer Media; 2017.
3.
go back to reference Van Haaren E, Mast J, De Graaf-Waar H, Martijn R. Klinisch redeneren en verpleegkundige classificaties. Werken met Omaha System, Nanda-I/NIC/NOC. Houten: Bohn Stafleu van Loghum; 2017. pag. 84–9. Van Haaren E, Mast J, De Graaf-Waar H, Martijn R. Klinisch redeneren en verpleegkundige classificaties. Werken met Omaha System, Nanda-I/NIC/NOC. Houten: Bohn Stafleu van Loghum; 2017. pag. 84–9.
Metagegevens
Titel
Anamnese/assessment
Auteurs
Dr. Henk Rosendal
José van Dorst
Copyright
2019
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2326-5_2