Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

25-07-2020 | Casuïstiek | Uitgave 9/2020

Huisarts en wetenschap 9/2020

Anabole steroïden en cardiovasculair risico

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 9/2020
Auteurs:
Paul Geutjes, Madeleen Bosma, Wim Gorgels
Belangrijke opmerkingen
Geutjes PJ, Bosma M, Gorgels WJ. Anabole steroïden en cardiovasculair risico. Huisarts Wet 2020;63(9):38-9. DOI:10.1007/s12445-020-0813-4.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Fitness is een groeiende tak van sport. Een deel van de fitnessbeoefenaars gebruikt androgene anabole steroïden (AAS), vaak in kortdurende combinatiekuren. Tijdens zo’n kuur verandert het lipidenprofiel en stijgt het cardiovasculaire risico sterk. Doorgaans is dit tijdelijk en keert het lipidenprofiel na de kuur terug naar normaal. Toch is bij AAS-gebruikers gerichte preventie en goede voorlichting over de risico’s aangewezen, ook bij intermitterend gebruik.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2020

Huisarts en wetenschap 9/2020 Naar de uitgave