Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2017 | Beschouwingen en klinische overwegingen | Uitgave 6/2017

Tandartspraktijk 6/2017

Amelogenesis imperfecta

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 6/2017
Auteurs:
Marcel Linssen, Hans van Pelt
Belangrijke opmerkingen
Marcel Linssen is restauratief tandarts NVVRT.
Hans van Pelt is restauratief tandarts NVVRT en tandarts MFP.

Samenvatting

Amelogenesis imperfecta is een erfelijke aandoening waarbij de dikte en/of de vorm van de glazuurlaag afwijken. We onderscheiden drie verschijningsvormen: hypoplasie, hypocalcificatie en hypomaturatie. Bij het hypoplastische type is er redelijk normaal glazuur en beperkt de afwijking zich tot de vorm en/of dikte ervan, zoals onlangs werd getoond in de casus van Intercollegiaal Online 1 (in TP februari 2017, pag. 60). Op de klinische overwegingen van die casus om tijdig te starten met het behandelen van deze aandoening gaan we onderstaand dieper in. Vorm en functie hangen immers samen en als de vorm veranderd blijkt, wordt de functie bedreigd. Het gaat om meer dan een esthetisch probleem en een sociale indicatie: onnodig uitgroeien en sluipende parodontale afbraak liggen op de loer. Deze bijdrage is tevens een pleidooi ons te laten leiden door en aan te sluiten bij ‘Minimally Invasive Comprehensive Dentistry (MICD)’. MICD is een wereldwijde samenwerking van tandartsen die de filosofie ‘Do No Harm’ in de tandheelkunde willen uitdragen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2017

Tandartspraktijk 6/2017 Naar de uitgave

Hoe eerder behandeld, des te beter de prognose

De lange-termijnprognose van perforaties

Intercollegiaal online

Zwelling van het gezicht