Skip to main content
Top

2023 | OriginalPaper | Hoofdstuk

60. Ambulancezorg in bijzondere settings

Auteurs : Cees Schenkeveld, Jan-Pieter Slijkhuis, Trudie van Duin, MSc

Gepubliceerd in: Leerboek ambulancezorg

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In de eerste paragraaf wordt aandacht besteed aan de wijze waarop in de grensregio’s wordt samengewerkt binnen de acute zorg en ambulancezorg. Voor de wederzijdse inzet van hulpdiensten, ambulances/Rettungswagen in het andere land gelden aandachtspunten, zoals uniforme procedures bij 112-melding, optimalisering van gegevensuitwisseling, stroomlijnen van opleidingen voor ambulancezorgprofessionals en wederzijdse erkenning van diploma’s. Vervolgens gaan we in op de (medische) hulpverlening bij evenementen. Aandacht is er voor de rol van Medisch Manager Evenementenzorg (MME) als medisch eindverantwoordelijke. Ten slotte verschuift de aandacht zich naar het ambulancezorgproces bij een incident op het water. Complicerende factoren daarbij zijn het gegeven dat veel zorgvragers vanaf het water geen exacte locatie kunnen aangeven én dat een redding vaak nodig is alvorens de zorg kan worden opgestart. Er komen enkele specifieke situaties aan bod om duidelijk te maken dat hier, op een andere wijze dan op het land, maatwerk nodig is.
Literatuur
go back to reference AZN (2017). Kwaliteitskader Ambulancezorg op het water. AZN (2017). Kwaliteitskader Ambulancezorg op het water.
go back to reference Onderzoeksraad voor Veiligheid. Zorg tussen wal en schip. Onderzoek naar een duikongeval en de medische hulpverlening op de Noordzee, 11 juli 2015. OvV, 2016. Onderzoeksraad voor Veiligheid. Zorg tussen wal en schip. Onderzoek naar een duikongeval en de medische hulpverlening op de Noordzee, 11 juli 2015. OvV, 2016.
Metagegevens
Titel
Ambulancezorg in bijzondere settings
Auteurs
Cees Schenkeveld
Jan-Pieter Slijkhuis
Trudie van Duin, MSc
Copyright
2023
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2789-8_60