Skip to main content
main-content
Top

28-04-2011 | Nieuws

Altrecht begint met een pilot e-behandeling

Een drietal afdelingen van Altrecht geestelijke gezondheidszorg zijn de afgelopen week gestart met een E-Health pilot. In deze pilot bieden hulpverleners van de afdelingen Jongvolwassenen, Altrecht Eetstoornissen Rintveld en Altrecht Poliklinieken hun cli�nten een nieuwe vorm van behandeling aan die bestaat uit een combinatie van traditionele �face to face� contacten en online behandeling.

“Het zogeheten ‘blended E-health’ combineert het beste uit twee werelden”, vertelt Renske Visscher, projectmanager E-health bij Altrecht. ‘Door het persoonlijke contact blijft het non-verbale aspect gedurende de behandeling grotendeels intact. Het online gedeelte geeft de cliënt meer regie over zijn of haar behandeling. Zo bepaalt een cliënt zelf waar en op welk moment hij of zij de oefeningen uitvoert, ervaringsverhalen leest, of bijvoorbeeld een stemmingsmeter invult. Een ander voordeel is dat de cliënt alles kan terug lezen.

Voor de hulpverleners betekent deze nieuwe vorm van werken dat er bijvoorbeeld ook vanuit huis gewerkt kan worden, er door de online vastgelegde documentatie gemakkelijker met een supervisor kan worden overlegd en het werk afwisselender wordt. Vanaf 2012 wordt in de ggz verwacht dat er een tekort aan hulpverleners zal ontstaan omdat er meer mensen met pensioen gaan dan dat er nieuw personeel de opleiding afrond. Werken met blended e-health kan helpen om de druk op de zorg aan te blijven kunnen. Enerzijds doordat de online behandeltijd korter is dan ‘face-to-face-behandeltijd’ en anderzijds omdat de cliënt meer zelf kan gaan doen.

‘Binnenkort zal ook Altrecht Jeugd gaan starten met deze pilot. We zijn erg benieuwd naar de bevindingen bij zowel de hulpverleners als de cliënten. De pilot duurt ongeveer een half jaar waarna er een evaluatie zal plaatsvinden om te kijken of Altrecht met dit project en de betreffende leverancier door wil gaan’, aldus Renske Visscher.

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.