Skip to main content
Top

2011 | Boek

Als je steeds bang bent

ANGST BIJ KINDEREN: HOE ZIT DAT?

Auteur: Mere Vos

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Alle kinderen, en ook alle volwassenen, zijn wel eens bang of angstig. Dat is heel normaal en ook heel nuttig; angst waarschuwt ons voor gevaarlijke dingen. Maar soms zijn we bang voor dingen die niet echt gevaarlijk zijn. Vaak is dit niet zo erg en gaat het vanzelf over. Maar soms gaat de angst niet zomaar over en ga je je door je angst anders gedragen dan je eerst deed. We noemen dit dan: een angststoornis. Dit boek gaat over kinderen die een angststoornis hebben. Misschien ken jij wel een kind in je omgeving dat een angststoornis heeft, of heb je zelf een angststoornis. Dit boekje helpt je beter te begrijpen wat een angststoornis precies is en heel belangrijk: wat je er aan kunt doen. Daarnaast volgen we Tom. Tom heeft een angststoornis. Door zijn verhaal te lezen en de tekeningen te bekijken krijg je een idee van hoe een angststoornis kan ontstaan en kan verlopen. Als je steeds bang bent is speciaal geschreven voor kinderen tot twaalf jaar die zelf last hebben van een angststoornis, waarbij vermoedens zijn van een angststoornis of die een leeftijdgenoot kennen in hun omgeving met een angststoornis. Het boekje kan door ouders, scholen en professionals worden gebruikt ter ondersteuning bij de uitleg van het onderwerp angststoornis aan kinderen.

Inhoudsopgave

Voorwerk
Iedereen is verschillend, maar sommigen doen ‘anders’
Abstract
Alle mensen, dus ook alle kinderen, zijn verschillend. We kunnen allemaal anders reageren. Dat we allemaal verschillend zijn is heel leuk. Het zou toch saai zijn als iedereen overal hetzelfde op zou reageren! Daarom noemen we al die verschillen tussen mensen ‘normaal’.
Mere Vos
Wat is angst en wat is een angststoornis?
Abstract
Bang zijn heeft een belangrijke functie voor mensen en dieren. Het waarschuwt ons voor gevaarlijke situaties en zorgt ervoor dat we ons kunnen verdedigen of wegvluchten van het gevaar. Je kunt zeggen dat angst ons alarmsysteem is. Mensen en dieren hebben dit alarmsysteem nodig om te overleven.
Mere Vos
Hoe kom je eraan?
Abstract
Iedereen wordt met een eigen alarmsysteem en beveiligingsteam geboren, we noemen dit je aanleg. Misschien lijken die van jou een beetje op die van je vader of moeder.
Bij kinderen met een gevoelig alarmsysteem gaat de sirene eerder af dan bij kinderen met een minder gevoelig alarmsysteem. Kinderen met een gevoelig alarmsysteem schrikken dus eerder.
Als je schrikt of bang bent zoek je vaak steun bij iemand die je vertrouwt en waarbij je je veilig voelt. Meestal zijn dat je ouders. Je ouders zien dat je bang bent en reageren daarop door je te troosten en je dingen uit te leggen. Je wordt rustig van de uitdrukking op hun gezicht en de klank van hun stem. Je voelt je hierdoor veilig en leert dat je in die situatie niet bang hoeft te zijn.
Mere Vos
Wie bepaalt dat en hoe?
Abstract
Je school, je ouders, je vriendjes, je broertjes of zusjes, maar vooral jijzelf merkt vaak al enige tijd dat er iets aan de hand is. Je bent vaak bang, je gedraagt je anders dan vroeger en je hebt daar last van.
Het is logisch dat jij en je ouders willen weten wat er precies aan de hand is en hoe je van je angst af kan komen. Meestal ga je dan eerst naar de huisarts, of naar Bureau Jeugdzorg. De huisarts of de hulpverlener bij Jeugdzorg heeft een gesprek met jou en je ouders. In dat gesprek wordt uitgezocht waarom jullie denken dat er iets aan de hand is en wat jullie zelf merken. Dit heet screenen (spreek uit skrienen) of een intake (spreek uit inteek).
Mere Vos
Hoe kom je ervan af?
Abstract
Bij de behandeling van een angststoornis wordt geprobeerd om je weer op een ‘gezonde manier’ angst te laten voelen. Meestal worden je ouders, eventueel je broertjes, zusjes en je school ook gevraagd om mee te werken met je behandeling. Vooral je ouders kunnen je erg helpen. In je gezin of op school kunnen vaak wat dingen veranderen waardoor jij je minder (snel) angstig voelt. Ook is het verstandig dat je omgeving weet waar jij mee bezig bent in de behandeling zodat ze anders met je om kunnen gaan en je kunnen steunen.
Mere Vos
Nawerk
Meer informatie
Titel
Als je steeds bang bent
Auteur
Mere Vos
Copyright
2011
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-8545-4
Print ISBN
978-90-313-8544-7
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8545-4