Skip to main content
Top

2009 | Boek

Als je nergens meer zin in hebt

depressie bij kinderen: hoe zit dat?

Auteur: Mere Vos

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Niet alleen volwassenen kunnen depressief zijn, maar ook kinderen. Dat is wat anders dan je af en toe een beetje somber of verdrietig voelen. Depressie is een ziekte, al zie je dat niet altijd aan de buitenkant. Misschien ken jij wel een kind in je omgeving dat een depressie heeft, of ben jij zelf depressief. Als je nergens meer zin in hebt help kinderen beter te begrijpen wat een depressie precies is en heel belangrijk; wat je er aan kunt doen.Dit boek volgt het verhaal van Kiki. Kiki heeft een depressie. Door haar verhaal te lezen en de tekeningen te bekijken krijgen kinderen een idee van hoe een depressie kan ontstaan en kan verlopen

Inhoudsopgave

Voorwerk
Iedereen is verschillend, maar sommigen doen ‘anders’
Abstract
Alle mensen, dus ook alle kinderen, zijn verschillend. We kunnen allemaal anders reageren. Dat we allemaal verschillend zijn is heel leuk. Het zou toch saai zijn als iedereen overal hetzelfde op zou reageren! Daarom noemen we al die verschillen tussen mensen ‘normaal’.
Mere Vos
Wat is een depressie?
Abstract
Weerpresentatoren hebben het vaak over een depressie in het weer. Ze bedoelen hiermee dat er een periode aankomt met slecht weer: kou, wind en regen. Een depressie bij een mens is eigenlijk ook een periode met storm en regen, maar dan in je hoofd en daardoor in je gevoel en je gedrag.
Mere Vos
Hoe kom je eraan?
Abstract
Meestal is er niet één oorzaak voor een depressie. Het kan te maken hebben met hoe jij zelf in elkaar zit, uit wat voor familie je komt, of er mensen in je omgeving zijn die je kunnen steunen, met wat er in je omgeving gebeurt en met hoe jij omgaat met problemen.
De meeste kinderen bekijken het leven van de zonnige kant, het is bijna altijd mooi weer in hun hoofd. Ze denken en reageren over het algemeen opgewekt. Als er bij deze kinderen iets vervelends gebeurt, en er dus een storm opsteekt in hun hoofd, zijn ze er goed in om daarna weer positief te denken. De storm is snel weer verdwenen en het weer in hun hoofd klaart snel op. Maar je kunt ook iemand zijn die anders in elkaar zit, die de neiging heeft om neerslachtig of somber te reageren. Je geeft jezelf eerder de schuld van dingen die mislukken, je vindt jezelf niet fantastisch, maakt soms niet zo gemakkelijk contact met anderen en weet niet zo goed hoe je problemen op moet lossen. Eigenlijk zijn er altijd wel wat donkere wolken te vinden in je hoofd.
Mere Vos
Wie bepaalt dat en hoe?
Abstract
Je school, je ouders, je vriendjes, je broertjes of zusjes, maar vooral jijzelf merkt vaak al enige tijd dat er iets aan de hand is. Je voelt je somber en je gedraagt je anders dan vroeger.
Het is logisch dat jij en je ouders willen weten wát er precies aan de hand is. Meestal ga je dan eerst naar de huisarts of naar Bureau Jeugdzorg. De huisarts of de hulpverlener bij Bureau Jeugdzorg heeft een gesprek met jou en je ouders. In dat gesprek wordt gekeken wat het probleem is, waarom jullie denken dat er iets aan de hand is en wat jullie zelf merken. Dit heet screenen (spreek uit: skrienen).
Mere Vos
Hoe kom je ervan af?
Abstract
Bij de behandeling van een depressie wordt geprobeerd om je sombere gevoelens te laten verdwijnen en je weer een opgewekter gevoel te geven. Meestal worden je ouders, je broertjes en zusjes, je school en soms ook andere mensen gevraagd om mee te werken met je behandeling. In je gezin of op school kunnen namelijk vaak wat kleine dingen veranderen waardoor jij weer vrolijk kunt zijn. Ook is het verstandig dat je omgeving weet waar jij mee bezig bent in de behandeling, zodat ze anders met je om kunnen gaan en je kunnen steunen.
Er zijn verschillende manieren om een depressie te behandelen. Het onderzoek dat de psycholoog heeft gedaan is vaak handig om te bepalen welke manier het beste bij je past. In dat onderzoek is namelijk duidelijk geworden wat de belangrijkste redenen zijn waardoor jij een depressie hebt gekregen.
Mere Vos
Nawerk
Meer informatie
Titel
Als je nergens meer zin in hebt
Auteur
Mere Vos
Copyright
2009
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-7332-1
Print ISBN
978-90-313-7331-4
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7332-1