Skip to main content
Top

2017 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Als huisarts werkzaam in de eigen praktijk

Auteur : Johan Hielkema

Gepubliceerd in: Praktijkvoering in de huisartsgeneeskunde

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In Nederland is volgens gegevens van NIVEL, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, bijna 75% van de huisartsen werkzaam als zelfstandig gevestigd huisarts. Deze huisartsen werken als solist in een solopraktijk of in een samenwerkingsverband, bijvoorbeeld een duopraktijk, HOED (huisartsen onder één dak) of een maatschap.
Er is een trend zichtbaar naar het organiseren van de huisartsenzorg in (grotere) samenwerkingsverbanden; hierbij is een zelfstandige praktijkvoering dikwijls geborgd. Het gevolg hiervan is dat uiteindelijk veel afgestudeerde huisartsen vroeg of laat een praktijk ‘overnemen’.
Het komt nogal eens voor dat de waarnemend huisarts of de HIDHA die in de praktijk werkzaam is, gevraagd wordt de praktijk over te nemen. In dit hoofdstuk komen aspecten van het werken als zelfstandig gevestigde huisarts aan de orde.
Als eerste stap is het voor een huisarts met overnameplannen belangrijk te bedenken hoe de ideale praktijk eruitziet. Solo, duo, groepspraktijk, stad, platteland, apotheekhoudend: er zijn nogal wat mogelijkheden! De verwachtingen ten aanzien van de woonomgeving en/of de werkzaamheden van de partner kunnen medebepalend zijn. Een goede voorbereiding voorkomt dat er een overname plaatsvindt van een praktijk die eigenlijk niet het ideaal was. Immers, in beginsel gaat de overnemende partij ervan uit dat ze hier voor langere tijd, mogelijk de gehele carrière, gevestigd blijft. Het doen van investeringen vergroot de noodzaak van het maken van een zorgvuldige afweging.
Voetnoten
1
Voor de volledigheid moet worden vermeld dat de juridische werkvorm ‘maatschap/kostenmaatschap’ waarschijnlijk gaat verdwijnen. Daarvoor in de plaats komen mogelijk personenvennootschappen. De wet die een en ander moet regelen, staat al jaren op stapel, maar is nog altijd niet geëffectueerd. Juridisch zitten personenvennootschappen heel anders in elkaar dan maatschappen, maar praktisch zijn ze te vergelijken. Het voert evenwel te ver om in dit bestek de verschillen tot in detail uit te werken.
 
Metagegevens
Titel
Als huisarts werkzaam in de eigen praktijk
Auteur
Johan Hielkema
Copyright
2017
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1396-9_6