Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

27-04-2016 | Uitgave 2/2016

Bijblijven 2/2016

Allergische rinitis

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 2/2016
Auteur:
Peter Lucassen

Samenvatting

Allergische rinitis is een aandoening die veel ongemak kan veroorzaken. De diagnose is gemakkelijk te stellen wanneer het gaat om een seizoensgebonden vorm ervan. Bij de typische klachten die alleen in het seizoen optreden, kan de diagnose zonder verder onderzoek gesteld worden. Bij de persisterende allergische rinitis kan met gericht aangevraagd onderzoek duidelijk gemaakt worden waarvoor de patiënt allergisch is. Naast allergeenvermijding speelt medicamenteuze behandeling een grote rol. Antihistaminica – lokaal of oraal – en corticosteroïdneussprays hebben een redelijk effect op de symptomen. Eventueel worden beide soorten medicijnen in combinatie gebruikt. Bij patiënten met allergische rinitis die onvoldoende reageren op de behandeling is subcutane immunotherapie een goede optie. Deze behandeling dient in het ziekenhuis gestart te worden; de onderhoudsbehandeling kan goed in de huisartsenpraktijk plaatsvinden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2016

Bijblijven 2/2016 Naar de uitgave

OriginalPaper

Epiglottitis