Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:
Omslag van het boek

2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Allergie

(december 2012)

Auteur : Dr. A.P.H. Jansen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

Allergische ziekten komen de laatste veertig jaar steeds vaker voor, vooral in landen met westerse levensgewoontes. De afname van vroegkinderlijke blootstelling aan infectieuze prikkels en de toegenomen blootstelling aan een breed scala (voedsel)allergenen zijn factoren die daarbij een belangrijke rol spelen. De gevolgen van de ‘allergie-epidemie’ zijn aanzienlijk voor de patiënt en zijn/haar omgeving, maar ook voor de samenleving als geheel. Daarbij valt te denken aan de negatieve invloed van allergie op de kwaliteit van leven voor de individuele patiënt en aan directe (medische) en indirecte (ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid, enz.) kostenstijging.
Allergische aandoeningen zijn chronisch en ze zijn niet te genezen. De huidige behandelopties zijn allergeenvermijding, symptoombestrijding en allergeenspecifieke immunotherapie. Tegen deze achtergrond blijft allergie, en met name voedselallergie/overgevoeligheid, een zowel medisch als sociaaleconomisch interessant domein waar onverminderd onderzoek plaatsvindt naar oorzaken, pathofysiologische mechanismen en effectievere behandelingen. Niet-valide diagnostiek en overbodige behandelingsmethoden dienen vermeden te worden, omdat ze bijdragen aan een verzwaring van de ziektelast en kostenstijging.
Literatuur
go back to reference Bruijnzeel-Koomen CAFM, Gerth van Wijk R, Knulst AC, Monchy JGR de (red). Handboek Allergologie. Utrecht: De Tijdstroom, 2008. Bruijnzeel-Koomen CAFM, Gerth van Wijk R, Knulst AC, Monchy JGR de (red). Handboek Allergologie. Utrecht: De Tijdstroom, 2008.
go back to reference Derksen J, Gerth van Wijk R, Smithuis O (red). Het Allergie Boek. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2010. Derksen J, Gerth van Wijk R, Smithuis O (red). Het Allergie Boek. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2010.
go back to reference Parham P (red). The immune system, 3d ed. London/New York: Garland Science, 2009. Parham P (red). The immune system, 3d ed. London/New York: Garland Science, 2009.
go back to reference Ring J (red). Allergy in practice. Berlin/Heidelberg/New York: Springer, 2005. Ring J (red). Allergy in practice. Berlin/Heidelberg/New York: Springer, 2005.
go back to reference Roitt I, Brostoff, J, Male DK. Immunologie (tweede druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum. Roitt I, Brostoff, J, Male DK. Immunologie (tweede druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
go back to reference Rancé F, Dutau G (red). Food allergies. Paris: Expansion Formation et Editions, 2008. Rancé F, Dutau G (red). Food allergies. Paris: Expansion Formation et Editions, 2008.
Metagegevens
Titel
Allergie
Auteur
Dr. A.P.H. Jansen
Copyright
2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0508-7_33