Skip to main content
main-content
Top

16-06-2014 | Nieuws

Alleen voorschrijven van PDE-5-remmer niet voldoende

Huisartsen moeten bij het voorschrijven van PDE-5-remmers ook goede uitleg en instructies geven. Zo moet de patiënt weten dat PDE-5-remmers niet of minder werken als er geen zin is in seks of er onvoldoende seksuele stimulatie is. Dat schrijft huisarts Patrick Dielissen, lid van de NHG-expertgroep Seksuele Gezondheid, in de nieuwste editie van Mednet die deze week verschijnt.

Dielissen geeft in een casus het voorbeeld van een diabetespatient met een erectiestoornis die sildenafil krijgt voorgeschreven. Tijd voor goede uitleg is er niet, waardoor de erectiepil niet naar tevredenheid werkt. Er is enig effect: penetratie is mogelijk, maar een orgasme niet. Het behouden van een erectie tijdens het vrijen lukt niet.

Volgens Dielissen is het de taal van de huisarts om specifieker aan te geven dat een pil alleen vaak onvoldoende is. “De huisarts moet met de patiënt bespreken dat inname van het medicijn en de seks goed op elkaar afgestemd moeten worden. En dat  de dosis eventueel verhoogd kan worden.”

Ook geeft Dielissen aan dat huisartsen patiënten kunnen vertellen hoe zij de penis extra kunnen stimuleren, zodat de seks meer naar tevredenheid verloopt. Maar bij aanhoudend falen is een verwijzing naar een seksuoloog voor meer gespecialiseerde hulpverlening op zijn plaats.

De casus is verschenen in Mednet nr. 4, met als thema urologie.

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.