Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Sociaal Bestek 6/2018

01-12-2018 | armoedebestrijding

Tips voor een sluitende aanpak

Alle hens aan dek om zelfstandig ondernemers met schulden te helpen

Auteur: Silvia Bunt

Gepubliceerd in: Sociaal Bestek | Uitgave 6/2018

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Ondanks de bloeiende economie is er een grote groep zzp’ers met schulden. Die krijgen slechts mondjesmaat toegang tot de gemeentelijke schuldhulpverlening. Werk aan de winkel dus voor gemeenten. Wat kunnen zij doen om de situatie voor ondernemers met schulden te verbeteren?
Literatuur
1.
go back to reference Het aantal ondernemers met geldproblemen daalde volgens het IMK in het tweede kwartaal met acht procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en met name ondernemers in horeca en detailhandel profiteren van de positieve economische ontwikkelingen. Uitzondering is er voor zelfstandigen in de zorgsector. Daar steeg het aantal bijstandsaanvragen met 17%. Het aantal ondernemers met geldproblemen daalde volgens het IMK in het tweede kwartaal met acht procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en met name ondernemers in horeca en detailhandel profiteren van de positieve economische ontwikkelingen. Uitzondering is er voor zelfstandigen in de zorgsector. Daar steeg het aantal bijstandsaanvragen met 17%.
2.
go back to reference Op basis van een onderbouwd voorstel door een schuldhulpverlenende organisatie. Dus ook in dit geval is bemiddeling nodig. Op basis van een onderbouwd voorstel door een schuldhulpverlenende organisatie. Dus ook in dit geval is bemiddeling nodig.
3.
go back to reference Zie voor de doorverwijzing naar de Bbz het rapport ‘Toegankelijkheid schuldhulpverlening 2017’, door de Inspectie SZW, pagina 20. Zie voor de doorverwijzing naar de Bbz het rapport ‘Toegankelijkheid schuldhulpverlening 2017’, door de Inspectie SZW, pagina 20.
4.
go back to reference Om een beroep te kunnen doen op de Bbz moet een zelfstandige voldoen aan het urencriterium (minimaal 1225 uren per jaar in het eigen bedrijf werken) Om een beroep te kunnen doen op de Bbz moet een zelfstandige voldoen aan het urencriterium (minimaal 1225 uren per jaar in het eigen bedrijf werken)
5.
go back to reference Als de gemeente twijfelt of de ondernemer een levensvatbaar bedrijf heeft en zeker wil weten of het krediet kan worden terugbetaald, dan wordt een levensvatbaarheidsonderzoek uitgevoerd (door de gemeente zelf of door een externe partij). Levensvatbaar wil zeggen dat het inkomen uit het bedrijf, eventueel aangevuld met andere inkomsten, voldoende oplevert voor het gezin, voor de instandhouding van het bedrijf én voor de aflossing van de lening. Het IMK voert landelijk in opdracht van een groot aantal gemeenten dergelijke levensvatbaarheidsonderzoeken uit. Het IMK geeft aan dat zij in 48% van de onderzoeken positief adviseert en in 52% negatief. De gemeenten volgen het IMK-advies vrijwel altijd. Als de gemeente twijfelt of de ondernemer een levensvatbaar bedrijf heeft en zeker wil weten of het krediet kan worden terugbetaald, dan wordt een levensvatbaarheidsonderzoek uitgevoerd (door de gemeente zelf of door een externe partij). Levensvatbaar wil zeggen dat het inkomen uit het bedrijf, eventueel aangevuld met andere inkomsten, voldoende oplevert voor het gezin, voor de instandhouding van het bedrijf én voor de aflossing van de lening. Het IMK voert landelijk in opdracht van een groot aantal gemeenten dergelijke levensvatbaarheidsonderzoeken uit. Het IMK geeft aan dat zij in 48% van de onderzoeken positief adviseert en in 52% negatief. De gemeenten volgen het IMK-advies vrijwel altijd.
6.
go back to reference Zie Roeland van Geuns, lector Armoede Interventies in het AD-artikel: ‘Schuldhulpverlening? Eerst stoppen met je zaak’, 10 oktober 2017. Zie Roeland van Geuns, lector Armoede Interventies in het AD-artikel: ‘Schuldhulpverlening? Eerst stoppen met je zaak’, 10 oktober 2017.
7.
go back to reference Bron: Peter van Bergen, één van de oprichters van Over Rood. Over Rood begeleidt ondernemers naar een financieel gezonde toekomst. Bron: Peter van Bergen, één van de oprichters van Over Rood. Over Rood begeleidt ondernemers naar een financieel gezonde toekomst.
8.
go back to reference Wellicht is er zelfs meer te besparen dan één bijstandsuitkering omdat ondernemers in een regio vaak samenwerken met andere ondernemers, die ook kunnen omvallen/problemen kunnen krijgen als er één omvalt (al dan niet met medewerkers). Wellicht is er zelfs meer te besparen dan één bijstandsuitkering omdat ondernemers in een regio vaak samenwerken met andere ondernemers, die ook kunnen omvallen/problemen kunnen krijgen als er één omvalt (al dan niet met medewerkers).
9.
go back to reference Vaak wordt een deel van de kosten vergoed. Bijvoorbeeld de eerste 1000 euro, of de eerste adviesgesprekken. Sommige gemeenten vergoeden niets. Sommigen alleen bij sanering via Bbz en juist niet als geen Bbz wordt aangevraagd. Gemeenten zoals Amsterdam en Den Haag vergoeden alle kosten, zowel voor saneringen via een Bbz krediet als voor spaarsaneringen, mits de aanvraag via de gemeente wordt gedaan. Bron: Peter van Bergen. Vaak wordt een deel van de kosten vergoed. Bijvoorbeeld de eerste 1000 euro, of de eerste adviesgesprekken. Sommige gemeenten vergoeden niets. Sommigen alleen bij sanering via Bbz en juist niet als geen Bbz wordt aangevraagd. Gemeenten zoals Amsterdam en Den Haag vergoeden alle kosten, zowel voor saneringen via een Bbz krediet als voor spaarsaneringen, mits de aanvraag via de gemeente wordt gedaan. Bron: Peter van Bergen.
11.
go back to reference Zie het rapport ‘Vrijwillig, effectief en efficiënt’, van het Verwey Jonker Instituut uit 2011. Zie het rapport ‘Vrijwillig, effectief en efficiënt’, van het Verwey Jonker Instituut uit 2011.
12.
go back to reference Ongeveer een kwart van de ondernemers die zich voor ondersteuning bij Over Rood meldt, komt via het maatschappelijk werk. Bron: Jaarverslag 2017 Over Rood Cöoperatie. Ongeveer een kwart van de ondernemers die zich voor ondersteuning bij Over Rood meldt, komt via het maatschappelijk werk. Bron: Jaarverslag 2017 Over Rood Cöoperatie.
13.
go back to reference Ook voor doorstarters is een achterstand in de administratie funest. Het gebeurt nog al eens dat een aanvraag wordt ingediend en vervolgens door het team zelfstandigen (die de Bbz uitvoert) om stukken wordt gevraagd. Als de stukken niet worden aangeleverd, wordt de aanvraag buiten behandeling gesteld. Bron: Peter van Bergen. Ook voor doorstarters is een achterstand in de administratie funest. Het gebeurt nog al eens dat een aanvraag wordt ingediend en vervolgens door het team zelfstandigen (die de Bbz uitvoert) om stukken wordt gevraagd. Als de stukken niet worden aangeleverd, wordt de aanvraag buiten behandeling gesteld. Bron: Peter van Bergen.
14.
go back to reference Nationale Ombudsman het onderzoek ‘Een open deur?’ Nationale Ombudsman het onderzoek ‘Een open deur?’
15.
go back to reference Kamervragen van het lid Gijs van Dijk (PvdA) over toegang tot gemeentelijke schuldhulpverlening, 9 oktober 2018 Kamervragen van het lid Gijs van Dijk (PvdA) over toegang tot gemeentelijke schuldhulpverlening, 9 oktober 2018
16.
go back to reference Een natuurlijk persoon kan (mits 18 jaar of ouder) zelfstandig bezittingen of schulden aangaan. Een eenmanszaak, V.O.F. of commanditaire vennootschap lijken rechtsvormen, maar zijn ook een natuurlijk persoon. Een natuurlijk persoon kan (mits 18 jaar of ouder) zelfstandig bezittingen of schulden aangaan. Een eenmanszaak, V.O.F. of commanditaire vennootschap lijken rechtsvormen, maar zijn ook een natuurlijk persoon.
17.
go back to reference Zie CBS Statline, Bedrijven; bedrijfsgrootte en rechtsvorm, 11 oktober 2018 Zie CBS Statline, Bedrijven; bedrijfsgrootte en rechtsvorm, 11 oktober 2018
Metagegevens
Titel
Tips voor een sluitende aanpak
Alle hens aan dek om zelfstandig ondernemers met schulden te helpen
Auteur
Silvia Bunt
Publicatiedatum
01-12-2018
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Sociaal Bestek / Uitgave 6/2018
Print ISSN: 0921-5344
Elektronisch ISSN: 2468-1377
DOI
https://doi.org/10.1007/s41196-018-0151-2

Andere artikelen Uitgave 6/2018

Sociaal Bestek 6/2018 Naar de uitgave