Skip to main content
main-content
Top

21-05-2014 | Nieuws

Alcohol en roken risicofactoren voor mondholtekanker

Roken en het gebruik van alcohol kunnen een rol spelen bij het ontstaan van mondholtekanker. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

 

Met ruim duizend nieuwe gevallen van mondholtekanker per jaar is dit de meest voorkomende vorm van hoofd-halskanker in Nederland. Van de personen die deze diagnose krijgen is 60 procent man. De meeste gevallen van mondholtekanker komen voor bij personen van middelbare leeftijd en ouder. Zo’n 60 procent van de patiënten is vijf jaar na de diagnose nog in leven.

 

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+ en TNO Leiden analyseerden de gegevens van ruim 120.000 Nederlanders tussen de 55 en 69 jaar die sinds 1986 werden gevolgd. Het doel was om te onderzoeken in welke mate alcohol en roken een rol spelen bij de verschillende vormen van hoofd-halskanker waaronder mondholtekanker, keelholtekanker en strottenhoofdkanker.

 

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “De bevindingen van dit nieuwe onderzoek in Nederland vergroten het bewijs voor het verband tussen leefstijl en de verschillende vormen van hoofd-halskanker, waaronder mondholtekanker. Vandaag de dag kan men er niet meer omheen dat roken een groot risico is voor kanker, hoewel nog te veel Nederlanders roken. Maar het feit dat alcohol ook een belangrijk risico is voor kanker is minder bekend, en het is belangrijk dat hier snel verandering in komt.”

 

Bron: Nationale Zorggids
Beeld: Fotolia

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen, Fysiotherapie binnen de lymfologie en oncologie of Orofaciale fysiotherapie.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.