Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2016 | Uitgave 8/2016

Tandartspraktijk 8/2016

ALARA in de praktijk

Zin en onzin van dosisbeperking

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 8/2016
Auteurs:
Dr. Reinier Hoogeveen, Dr. Erwin Berkhout
Belangrijke opmerkingen
Collega dr. Frank van den Hoven, orthodontist te Maastricht, danken we voor het beschikbaarstellen van afbeeldingen.
Potentiële belangenverstrengeling. De eerste auteur is oprichter en eigenaar van GentleCeph bv die de besproken hulpmiddelen (Anatomische Craniale Collimator ACC en Schildklierprotector CTP) voor dosisbeperking bij laterale schedelopnamen produceert en vermarkt.

Samenvatting

Omdat röntgenstraling gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, moet de clinicus zich inspannen voor een zo laag als redelijkerwijs mogelijke stralingsdosis voor de patiënt (ALARA). Begrenzing van de bundel en afscherming van de patiënt kunnen helpen dit doel te bereiken. Wat dit betreft lopen de aanbevelingen in de richtlijnen en de werkwijze in de praktijk nogal eens uiteen. In dit artikel leest u welke maatregelen zinnig en welke onzinnig zijn volgens de meest recente inzichten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2016

Tandartspraktijk 8/2016 Naar de uitgave

Tandarts in de praktijk

Sprookjes over jeugdtandverzorging