Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2014 | Artikelen | Uitgave 6/2014

Tijdschrift voor Psychotherapie 6/2014

Affectfobietherapie

Een integratie van psychodynamische, cognitief gedragstherapeutische en experiëntiële technieken

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 6/2014
Auteurs:
Quin van Dam, Marc Hamburger
Belangrijke opmerkingen
Q.D. Van Dam, klinisch psycholoog, psychoanalyticus, supervisor NVP, NVPA en voor het register Affectfobie van de NVPP, werkt in eigen praktijk in Leiden. Hij is docent bij RINO NH en begeleidt groepen huisartsen volgens de Balintmethode. E-mail: quinvandam@zonnet.nl.
M. Hamburger, psychoanalyticus i.o., werkt als psychotherapeut in eigen praktijk te Utrecht en als docent bij de RINO NH en de RINO Groep te Utrecht.
Met dank aan Annemarie van der Zeeuw voor haar waardevolle commentaar op eerdere versies van dit artikel.

Samenvatting

De Affectfobietherapie (AFT), ontwikkeld door McCullough, is gebaseerd op de aanname dat een psychodynamisch conflict tussen gevoelens en daarmee geassocieerde angst opgevat kan worden als een fobie voor gevoelens in de persoon: een affectfobie. Deze aanname biedt de therapeut gelegenheid deze fobie te behandelen als een externe fobie met behulp van systematische desensitisatie (exposure, responspreventie en angstregulatie). Doel van AFT is de patiënt te helpen de afgeweerde gevoelens toe te laten en te leren hanteren. De therapie gebruikt als psychodynamisch werkmodel Malans conflict- en personendriehoek en heeft drie doelen: herstructurering van de afweer, van het affect en van de representaties van zelf en ander. Na bespreking en klinische illustratie van deze doelen beschrijven wij de therapeutische interventies en het indicatiegebied van AFT. Tot slot schetsen wij de efficiëntie van AFT, het nut van de conflict- en personendriehoek en hoe klinisch-wetenschappelijk onderzoek heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van AFT.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2014

Tijdschrift voor Psychotherapie 6/2014 Naar de uitgave

Artikelen

Inleiding