Skip to main content
main-content
Top

10-11-2014 | Nieuws

Digitale oplossing in de dagelijkse praktijk

Als huisarts en huisarts in opleiding bent u de hele dag in touw. U ziet verschillende patiënten met uiteenlopende klachten; van spoedgevallen in de praktijk tot terugkerende maandelijkse controles en huisbezoeken. Dat afwisselende karakter houdt uw werk interessant maar vraagt tegelijkertijd om veel parate kennis. Hoe verliest u zo min mogelijk tijd met ‘bijspijkeren’ en ‘bijlezen’ en kunt u de opgedane kennis toch zo snel mogelijk toepassen in de praktijk? Suzanne Schoenmaker, huisarts in opleiding en werkzaam bij een verpleeghuis in Tiel praat ons aan haar keukentafel bij over hoe zij haar vakkennis tussen de bedrijven door opfrist en daarmee specifieke casussen beter te lijf kan gaan.

Vandaag gaan we op bezoek bij Suzanne Schoenmaker, een gedreven huisarts in opleiding die naast haar baan bij een verpleeghuis in Tiel deel uit maakt van het Bestuur van LOVAH. Ondanks haar overvolle agenda heeft ze tijd vrij gemaakt om ons in Utrecht bij haar thuis te ontvangen. We nemen plaats aan de keukentafel waar een opengeklapte laptop en dokterstas ons doen vermoeden dat Suzanne zojuist, ook thuis, nog met haar vak bezig was. “Ik was nog even een kort filmpje over Fysische Diagnostiek aan het bekijken”, vertelt ze ons later.


Online vs. stapel boeken

Om niet teveel van Suzanne’s kostbare tijd in beslag te nemen, vallen we maar meteen met de deur in huis. Hoe houdt Suzanne haar vakkennis op peil en zoekt ze achtergrondinformatie zonder daar nóg meer tijd mee kwijt te zijn? Ze legt uit. “Wanneer ik me extra wil verdiepen in een onderwerp dat ik tijdens mijn werk in de praktijk ben tegengekomen, probeer ik zoveel mogelijk online naar informatie te zoeken. Natuurlijk bezit je als huisarts, en in mijn geval ‘huisarts in opleiding’, veel basiskennis maar het blijft noodzakelijk om zo nu en dan de boeken in te duiken en iets op te zoeken. Een online omgeving werkt dan stukken gemakkelijker en sneller dan een grote stapel boeken. Vooral wanneer ik thuis of onderweg ben, is het handiger om mijn laptop open te klappen of mijn iPad erbij te pakken. Die heb ik altijd bij me. En mijn overvolle boekenkast niet.”

Niet lukraak zoeken

Er zijn verschillende online platforms beschikbaar die de huisarts kunnen helpen bij het vergaren van achtergrondinformatie of het opfrissen van vakkennis. “Uit nieuwsgierigheid heb ik een proefabonnement aangevraagd van BSL Huisarts Totaal”, vervolgt Suzanne. “Wat mij aanspreekt in dit pakket is dat er zowel basisboeken als online artikelen en video’s over uiteenlopende onderwerpen beschikbaar zijn. Eigenlijk ga ik nooit lukraak iets lezen. Daarvoor zijn er teveel informatiebronnen, wetenschappelijk onderzoek en naslagwerken voor handen. Ik ga me pas verdiepen in een materie als ik er in de praktijk mee in aanraking kom. Dan is een online platform waar al die informatie overzichtelijk bij elkaar staat erg praktisch. En dat is bij BSL Huisarts Totaal, in tegenstelling tot sommige andere platforms, het geval.”


“Ik ga me pas verdiepen in een materie als ik er in de praktijk mee in aanraking kom. Dan is een online platform waar al die informatie overzichtelijk bij elkaar staat erg praktisch.

Met de volle huisartsenagenda in gedachten, zijn we vooral benieuwd naar welke toepassing van BSL Huisarts Totaal Suzanne het snelst de meest adequate informatie geeft. Haar resolute antwoord: “De video’s over fysische diagnostiek. Zelfs als huisarts in opleiding verval ik soms al een klein beetje in mijn eigen ‘manieren’ doordat ik dagelijks zoveel met behandelen bezig ben. Ik kan me voorstellen dat dit bij mijn collega’s die al jaren in het vak zitten ook het geval is. Door de jaren heen ontwikkelt iedere huisarts zijn eigen manier van behandelen en dan is het goed om zo nu en dan de achtergrondinformatie in te duiken en de precieze NHG-standaarden weer eens door te nemen. De video’s van BSL Huisarts Totaal helpen mij daar goed bij, en belangrijker nog, op het moment dat ik de informatie nodig heb. “


Ethiek in de praktijk
Suzanne legt uit dat ze naast de visuele ondersteuning van behandelingen ook is gebaat bij de naslagwerken over ethiek. “Ik merk dat de ethieklessen uit de basisopleiding pas echt gaan ‘leven’ als ik de specifieke casussen in de praktijk tegenkom. Vooral in het verpleeghuis waar ik nu werk, kom ik situaties tegen waarbij het prettig is om de antwoorden op ethische vraagstukken weer helder voor de geest te hebben. Hoe wordt er binnen het vakgebied over de betreffende casussen gedacht? Wat zijn de juridische kwesties waar ik rekening mee moet houden? Dat zijn vragen waar ik met BSL Huisarts Totaal gemakkelijk een antwoord op kan vinden.”

Ze vervolgt: “Bovendien herken ik een specifiek voorbeeld een volgende keer sneller en hoef ik de achtergrondinformatie niet meer te raadplegen. Zo had ik laatst een situatie waarbij ik het medicijnengebruik van een patiënt met hartfalen op een rij moest zetten. Dan is het prettig als ik een dergelijke situatieschets net ben tegengekomen bij BSL Huisarts Totaal en ik naast de medicijnenpotjes ook de pathofysiologische achtergrond voor mezelf op een rij heb.”


De creatieve kant van het vak

Natuurlijk werkt u als huisarts evidence based en baseert u uw behandelingen op wetenschappelijk bewezen resultaten. Maar wat als de patiënt in kwestie niet binnen ‘de norm’ valt en de situatie ook een beroep doet op uw creatieve kant als arts? We zijn benieuwd of Suzanne in die gevallen met BSL Huisarts Totaal uit de voeten kan.

“In de psychogeriatriepraktijk, dat een belangrijk onderdeel vormt van mijn werkzaamheden in het verpleeghuis, moet ik regelmatig een beroep doen op mijn creatieve skills. Vaak pakt een casus in de praktijk anders uit dan wat er in theorie over beschreven staat. Dan is het heel belangrijk om samen met mijn 12 collega’s goed te blijven kijken, een goede differentiaaldiagnose te stellen en niet blind af te gaan op de theorie. De praktijkvoorbeelden die terug te vinden zijn in BSL Huisarts Totaal kunnen in dat soort gevallen heel nuttig zijn.”


Kostenbesparing niet generatiegebonden
Nu is Suzanne een huisarts in opleiding, maakt zij deel uit van de ‘online generatie’ en zit de basiskennis haar nog vrij vers in het geheugen. Maar verwacht zij dat de gevestigde orde van huisartsen hun boekenkast wil inruilen voor een digitale informatieomgeving? En is BSL Huisarts Totaal ook voor deze groep vakgenoten een gemakkelijk te gebruiken platform? Voor zowel jong als oud? “Dat denk ik wel. Alle huisartsen moeten zich continu blijven verdiepen in het vak en hebben te maken met bijscholing, het behalen van accreditatiepunten en het verschijnen van nieuwe wetenschappelijke onderzoeken. Nu halen zij hun informatie uit verschillende bronnen en naslagwerken en gaan op pad voor het behalen van accreditatiepunten. Dat kost doorgaans veel tijd. Tijd die ze graag anders zouden besteden. Door te werken met een online platform als BSL Huisarts Totaal kunnen ze die tijd, en dus kosten, besparen. Ook tijdens de toetsings- en overlegmomenten met collega’s onderling kan het platform uitkomst bieden. Bovendien is het voor zowel jong als oud prettig om alle informatie op één centrale plek terug te kunnen vinden. Dat overzicht is in de eigen, overvolle boekenkast, vele tijdschriften op de deurmat , e-mails en naslagwerken in het archief van de praktijk niet altijd gemakkelijk zelf te creëren. “

 

Lees hier het hele artikel over BSL Huisarts Totaal.

 

Auteur(s): Tekst: Eline van Nunen-Jansen Foto’s: Eva de Visser

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.