Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

06-10-2020 | Onderzoek | Uitgave 11/2020

Huisarts en wetenschap 11/2020

Advance care planning: ervaringen van patiënten en zorgverleners

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 11/2020
Auteurs:
Marieke Zwakman, Marianne Dees
Belangrijke opmerkingen
Zwakman M, Dees MK. Advance care planning: ervaringen van patiënten en zorgverleners. Huisarts Wet 2020;63:DOI:10.1007/s12445-020-0878-0.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.
Deze beschouwing is gebaseerd op het proefschrift van M. Zwakman: Advance care planning in practice: experiences of patients and healthcare professionals (Utrecht: Universiteit Utrecht, 2019).

Samenvatting

Advance care planning (ACP) is een vorm van gespreksvoering die patiënten helpt doelen en voorkeuren te verhelderen en ze te bespreken met naasten en zorgverleners. De vrees om zo’n gesprek te beginnen ‘omdat de patiënt er niet klaar voor is’, is ongegrond: ook mensen die zich nog niet klaar voelen voor een ACP-gesprek, willen wel praten over onderdelen daarvan en zijn vaak blij met dat gesprek. ACP vergt echter wel enige voorbereiding en ervaring van de betrokken zorgverlener.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Andere artikelen Uitgave 11/2020

Huisarts en wetenschap 11/2020 Naar de uitgave