Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2008 | Artikelen | Uitgave 1/2008

Kind en adolescent 1/2008

Adoptie als interventie (2)

De opmerkelijke inhaalslag van adoptiekinderen en de plasticiteit van hun ontwikkeling

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 1/2008
Auteur:
Prof. Dr. Femmie Juffer en Marinus H. van IJzendoorn
Belangrijke opmerkingen
Mevr. prof. dr. F. Juffer en prof. dr. M. H. van IJzendoorn zijn verbonden aan het Centrum voor Gezinsstudies van de Universiteit Leiden.Contactadres: Femmie Juffer of Rien van IJzendoorn, Centrum voor Gezinsstudies, Universiteit Leiden, Postbus 9555, 2300 RB Leiden;
Dit artikel is een vertaalde en licht bewerkte versie van het artikel Van IJzendoorn, M. H., en Juffer, F. (2006). The Emanuel Miller Memorial Lecture 2006. Adoption as intervention. Meta-analytic evidence for massive catch-up and plasticity in physical, socio-emotional, and cognitive development. Journal of Child Psychology and Psychiatry, 47, 1228-1245. Vertaald door dr. Mieke van IJzendoorn.

Samenvatting

In dit laatste deel van een tweeluik over adoptie gaan we na of (binnenlandse of internationale) adoptie een effectieve interventie is voor de ontwikkelingsdomeinen van fysieke groei, gehechtheid, cognitieve ontwikkeling en schoolprestaties, zelfwaardering en gedragsproblemen. Door middel van een reeks meta-analyses met meer dan 270 onderzoeken en meer dan 230.000 geadopteerden en niet-geadopteerde leeftijdgenoten toetsten we een model voor de herstelkansen van adoptiekinderen. Hoewel de inhaalslag vergeleken met huidige leeftijdgenoten op sommige ontwikkelingsgebieden (vooral fysieke groei en gehechtheid) niet volledig is, overtreffen de geadopteerden ruimschoots hun achtergebleven leeftijdgenoten. Adoptie vóór twaalf maanden gaat gepaard met een meer volledige inhaalslag dan adoptie na de eerste verjaardag wat betreft lengte, gehechtheid en schoolprestaties. Bij internationale adoptie is er in de meeste ontwikkelingsdomeinen niet minder inhaalgroei dan bij binnenlandse adoptie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2008

Kind en adolescent 1/2008 Naar de uitgave

Boeken: Ontvangen

Ontvangen