Skip to main content
main-content
Top

21-08-2013 | Nieuws

Maagpacemaker zorgt voor gedoseerd dichtknijpen pylorus

Artsen en onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben met succes een maagpacemaker ontwikkeld tegen adipositas. De pacemaker is bedoeld voor mensen met een fors overgewicht (een BMI van tussen de 35 en 45) die al alles hebben geprobeerd om af te vallen, maar zonder resultaat.

De maagpacemaker zorgt ervoor dat de pylorus een beetje wordt dichtgeknepen, waardoor voedsel langer in de maag blijft zitten voordat het verder het darmkanaal in gaat. Gevolg daarvan is dat het verzadigingsgevoel langer aanhoudt en het hongergevoel langer wegblijft. De eerste resultaten zijn volgens de onderzoekers boven verwachting. De pacemaker is al bij zeven patiënten succesvol toegepast. Zo kan een gewichtsverlies van tien kilo binnen acht weken bereikt worden. De pacemaker staat zestien uur per etmaal aan. ’s Nachts staat hij uit zodat  de normale fysiologie van het maagdarmstelsel zich weer kan herstellen. De methode heeft niet het nadeel van de maagverkleinende operaties en andere bariatrische technieken waarbij de anatomie van de patiënt onherstelbaar wordt aangetast. Het aanbrengen van de pacemaker op de maag is bovendien geen complexe of gevaarlijke operatie.

Krachtig

Maagpacemakers zijn niet nieuw. Ze worden al langer gebruikt, met name om de maag sneller te laten werken, maar de resultaten daarvan waren eigenlijk nooit overtuigend. Voor het eerst is er nu een pacemaker die krachtig werkt en zijn prikkels op een andere plaats in de maag afgeeft, dicht bij de maaguitgang. Belangrijk daarbij is de afstelling. Te veel elektrische prikkeling zou de spier helemaal afsluiten, en dat leidt tot misselijkheid. Het team van het Maastricht UMC+ is erin geslaagd de dosering aan elektrische prikkels die de pacemaker afgeeft, te finetunen.

Fors

De pacemaker voor de maag wordt momenteel in het Maastricht UMC+ en nog in twee Amerikaanse klinieken getest op een selecte groep patiënten met fors overgewicht. Naar verwachting zal het nog zeker twee jaar duren voordat de techniek als reguliere therapie kan worden aangeboden. De pacemaker is ontwikkeld door Medtronic. De onderzoekers Mark van Avesaat en Givan Paulus uit Maastricht hopen binnenkort op het onderzoek naar deze pacemaker te promoveren.

UPI Photo / imago

Auteur(s): Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.