Skip to main content
Top

2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk

13. Acute nekpijn en dysfagie bij een violiste

Auteur : Dr. Tim Jansen

Gepubliceerd in: Reumatologie in beeld

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Zusammenfassung

1
Hoe luidt uw diagnose?
Het klinisch beeld en het snelle herstel samen met beeldvorming passen bij de diagnose acute calcificerende tendinitis van de musculus longus colli.
Een calcificerende tendinitis van de musculus longus colli is een inflammatoir proces dat leidt tot acute nekpijn, rigiditeit en dysfagie. De patiënt zit het liefst rechtop zonder de nek te bewegen. Een subfebriele temperatuur, milde leukocytose en een verhoogde bezinking kunnen aanwezig zijn. Mannen en vrouwen van vrijwel alle leeftijden kunnen erdoor getroffen worden. De incidentie is laag en mede door het acute begin wordt de diagnose vaak gemist bij de initiële presentatie. De patiënt kan zich bij diverse specialismen presenteren. Differentiaal diagnostisch kan aan een retrofaryngeaal abces of hematoom, trauma, infectieuze spondylitis en meningitis worden gedacht.
De diagnose acute calcificerende tendinitis van de musculus longus colli kan primair gesteld worden met CT- of MRI-opnames van de cervicale wervelkolom. Op een röntgenfoto van de cervicale wervelkolom kan men een calcificatie zien ter hoogte van C1-C2 met een prevertebrale/retrofaryngeale zwelling. Op een CT kunnen de calcificaties ter hoogte van de m. longus colli worden waargenomen. Een MRI laat tevens het typische beeld van een tendinitis zien.
 
2
Welke kristallen spelen bij de pathogenese een rol bij het klinisch beeld van een calcificerende tendinitis van de musculus longus colli?
Het juiste antwoord is b.
De pathogenese van dit beeld is dat calciumhydroxyapatiet neerslagen uit de pees vrijkomen en een ontstekingsproces uitlokken. Waardoor deze calciumhydroxyapatiet-neerslagen ontstaan is onduidelijk. Soms wordt een trauma als uitlokkende factor beschreven.
 
3
Welke therapie stelt u in?
Ontstekingsremmende medicatie.
 
Metagegevens
Titel
Acute nekpijn en dysfagie bij een violiste
Auteur
Dr. Tim Jansen
Copyright
2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8784-7_50