Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2018 | Praktijk | Uitgave 4/2018

Pallium 4/2018

Acute massale longbloeding

Handreiking bij risico op AML

Tijdschrift:
Pallium > Uitgave 4/2018
Auteurs:
Anja Flipsen, Marie-Jose Gijsberts, Erik Olsman, Alexander de Graeff
Belangrijke opmerkingen
Anja Flipsen is verpleegkundig consulent Palliatie Team Midden Nederland, gespecialiseerd verpleegkundige oncologie en palliatieve zorg, Careyn Utrecht.
Marie-Jose Gijsberts is medisch consulent Palliatie Team Midden Nederland, specialist ouderengeneeskunde, ViVa Zorgroep Heemskerk.
Erik Olsman is wetenschappelijk docent & onderzoeker medische ethiek, LUMC; postdoc onderzoeker medische ethiek, AMC; geestelijk verzorger, hospice Bardo.
Alexander de Graeff is medisch consulent Palliatie Team Midden Nederland, internist oncoloog Universitair Medisch Centrum Utrecht en arts hospice Demeter.

Samenvatting

Acute massale longbloedingen (AML) komen gelukkig weinig voor. De impact is echter groot op de patiënt, naasten en zorgverleners vanwege het acute beloop met de dood tot gevolg. De impact wordt versterkt door de hoeveelheid uitwendig bloedverlies en het optreden van benauwdheid of verstikking door een bloeding in de luchtwegen. In dit artikel beschrijven we de ontwikkeling van de ‘Handreiking bij risico op acute massale longbloeding’.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Pallium

Pallium volgt de medische en verpleegkundige ontwikkelingen op het gebied van palliatieve zorg. Daarbij is de praktijk de belangrijkste leidraad. Hoewel de ontwikkelingen in Nederland en Vlaanderen vooral betrekking hebben op de zorg voor stervenden, streeft de redactie ernaar een breder spectrum van palliatieve zorgverlening te beschrijven.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2018

Pallium 4/2018 Naar de uitgave

Uit de praktijk

De cirkel is rond

Onderzoek

Zorgnetwerken

In het zicht

Hospice Heuvelrug

Kort nieuws

Kort nieuws