Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2013 | Beschouwing | Uitgave 4/2013

Huisarts en wetenschap 4/2013

Acute keelpijn: de toegevoegde waarde van de streptest

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 4/2013
Auteurs:
Maartje Schouwenburg, Theo Verheij
Belangrijke opmerkingen
arts-onderzoeker
hoogleraar Huisartsgeneeskunde
• Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven

Samenvatting

Schouwenburg MG, Verheij ThJM. Acute keelpijn: de toegevoegde waarde van de streptest. Huisarts Wet 2013;56(4):170-3.
In Nederland krijgen veel patiënten met acute keelpijn ten onrechte antibiotica. De waarde van een sneltest op groep-Astreptokokken, de zogeheten streptest, is onduidelijk. Daarom bespreken we in dit literatuuroverzicht de toegevoegde waarde van deze test in de huisartsenpraktijk. Uit de relevante onderzoeken bleek de positief voorspellende waarde 70-90% en de negatief voorspellende waarde 85-95%. Deze hoge diag nostische waarden maken de streptest mogelijk waardevol als aanvulling op de huidige aanpak, die uitgaat van het klinisch beeld. Vooral bij patiënten die relatief veel klinische verschijnselen hebben, zal de test waarschijnlijk leiden tot een relevante daling van onnodig gebruik van antibiotica, ook in Nederland. Nader onderzoek in de Nederlandse huisartsenpraktijk zal moeten uitwijzen of deze aanname juist is.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2013

Huisarts en wetenschap 4/2013 Naar de uitgave